joi, 8 decembrie 2011

Muladhara chakra

Muladhara chakra sau prima chakra, "root chakra" cum este numita in engleza este chakra despre care o sa va povestesc astazi.

Ea este localizata intre anus si sex si are asociate: coloana vertebrala, rinichi, glezne, talpi, genunchi, anus, intestinul gros, sistemul osos, coapse, fese.
Fiecarei chakre ii corespunde o culoare, care la randul ei are o anumita vibratie. Prima chakra are vibratia cea mai joasa si frecventa creste pe masura ce urcam inspre chakra coroanei, trecand totodata prin culorile curcubeului. Primei chakre ii corespunde culoarea rosu, a doua este asociata cu oranjul, a treia cu galbenul, pana la ultima cu violet.
Elementul corespondent primei chakre este pamantul si aceasta chakra este responsabila cu conexiunea noastra la pamant. Cu impamantenirea. Daca aceasta chakra este deschisa si echilibrata atunci ne simtim conectati la pamant, parca am avea radacini. Daca aceasta chakra nu functioneaza cum trebuie ne putem simti aerieni, deconectati de natura si de pamant, parca nici nu simtim pamantul sub picioare.

Aceasta chakra este despre a te simti conectat cu pamantul si cu ceilalti oameni, a simti ca te integrezi in familia ta, in societate, in umanitate, ca esti conectat si comunici cu toate celelalte fiinte de pe pamant.
Simtul asociat este mirosul. Daca aveti probleme cu mirosul inseamna ca aveti un dezechilibru la nivelul primei chakre.
Verbul acestei chakre este: a avea. De aceasta chakra tine capacitatea noastra de a aduce in planul fizic ceea ce ne-am dorit. Daca aceasta chakra este deschisa si echilibrata noi putem manifesta cu usurinta gandurile, putem aduce in planul fizic ideile si dorintele noastre. Banii, bogatia materiala sunt teme legate de aceasta chakra. Culoarea rosu, corespondenta acestei chakre si rubinul, piatra acestei chakre sunt de asemenea, in mod traditional, asociate cu bogatia.
Pietrele pretioase asociate sunt rubinul si granatul. Puteti purta pietrele corespondente fiecarei chakre, pentru a echilibra sau deschide chakra respectiva, fie la gat o pietricica, fie in sirag, fie in bratari sau puteti tine o piata cateva minute pe zona corespunzatoare.

Alimentele primei chakre sunt cele bogate in proteine. Cei care mananca multa carne si simt mereu nevoia sa consume multe produse animale pot avea un dezechilibru la nivelul acestei chakre.
Sunetul corespondent Muladharei este "LAM". Puteti canta acest sunet de 10-20 de ori si va veti simti mai impamanteniti.
Fiecare chakra are asociate niste glande din corpul uman iar prima chakra e responsabila de glandele suprarenale care sunt glandele de supravietuire. De cate ori suntem in pericol aceste glande secreta adrenalina si suntem in alerta, gata de fuga sau de atac. Prima chakra este strans legata de tiparele de supravietuire. Desi, in zilele noastre foarte rar se mai pune problema de supravietuire, noi traim in continuare sub imperiul acestor tipare. Intram pe "survival mode" ori de cate ori avem o cearta cu cineva, orgoliul nostru se simte amenintat sau nu reusim sa ne impunem punctul de vedere. Corpul nostru se comporta ca si cum viata noastra ar fi in pericol. Din cauza stresului, acest mecanism de urgenta este apelat mult prea des, in conditiile in care traim astazi, si astfel glandele noastre suprarenale sunt epuizate. Desi, traim intr-o lume in care ne este permis cu adevarat sa prosperam, noi inca avem mentalitate de "supravietuitori". Aceste tipare pot fi eliminate din prima chakra folosind niste tehnici simple de curatare a energiei cum ar fi tappingul, eliberandu-ne astfel din lanturile supravietuirii si dandu-ne aripi care ne pot duce pe taramul prosperitatii adevarate.

Inhibitorul acestei chakre este teama. De cate ori ne este frica sau ne facem griji slabim puterea acestei chakre.

Ce probleme putem avea daca aceasta chakra este inchisa sau dezechilibrata:
- sentimentul ca nu ne integram, ca nu apartinem, ca nu avem dreptul sa fim aici, ca nu meritam sa existam.
- probleme cu greutatea, probleme cu mancarea, mancatul obsesiv... etc
- probleme cu banii. se castiga greu si se cheltuie repede. esti suparat pe bani ca vin greu la tine. te simti prost cand cheltui bani. simti ca nu meriti sa ai bani.
- sentimentul ca nu ai dreptul sa ai grija de tine. simti nevoia sa ceri voie sa ai grija de tine.
- probleme de sanatate, probleme fizice, probleme cu picioarele.
- probleme de impamantenire - senzatia de aerian, de plutire, parca nu simti pamantul sub picioare.
- "birth issues" - adica probleme care au existat la nastere si care inca se repeta in viata noastra. Spre exemplu: daca ai avut o nastere grea, care a durat mult, e posibil sa fii vesnic in intarziere sau sa simti ca viata e grea, ca greutatile nu se mai termina. E foarte probabil ca un tipar din viata ta, care se tot repeta, sa fie direct corelat cu nasterea ta. Intreab-o pe mama care e povestea nasterii tale si vezi daca poti face legatura. Exista diverse meditatii sau exercitii de curatare a acestor tipare (pe care le gasiti pe net).
- nesiguranta, depresie, teama, frica de viitor
- oboseala cronica (nejustificata)
- nu iti poti realiza visele. reusesti sa pui totul cap la cap in mintea ta, stii exact ce-ti doresti, iti imaginezi, visezi, dar cumva nu reusesti sa transformi toate astea in realitate.
- nu poti discuta normal cu cei din familie ca va luati la harta. they are always pushing your buttons.
- nu te simti destul de puternic sa te vindeci singur sau sa ai grija de tine.
- tulburari de miros

Ce putem face ca sa deschidem sau sa echilibram aceasta chakra?

- sa ne reconectam cu natura
- sa mergem desculti prin iarba
- mirosul de iarba, de frunze, de natura ne ajuta sa echilibram prima chakra
- sa tropotim din picioare, sa topaim, sa mergem pe jos, sa marsaluim
- sa ne facem un masaj relaxant la picioare
- sa facem miscare de orice fel, sa ne punem corpul in miscare, ajuta orice sporturi competitive
- gradinaritul este excelent pentru aceasta chakra
- jocul cu copiii. la bebelusi, prima chakra este prima si singura deschisa, de aceea copiii sunt inca foarte conectati cu energia acestei chakre, asadar numai statul in preajma unor copii sau joaca cu un copilas iti poate echilibra prima chakra

- mancatul este o activitate buna
- sa porti haine rosii
- foloseste rubinul si granatul
- sa-ti pui mainile pe talpi iti da o senzatie de impamantenire
- sa faci calcule, sa-ti planifici bugetul, cheltuielile.. etc
- sa studiezi arborele genealogic al familiei tale
- daca ai probleme cu banii incepe prin a binecuvanta fiecare banut pe care-l cheltui. spune: "fie ca banii astia sa se intoarca la mine inmiit!"
- se te acordezi in orice fel cu vibratia pamantului. Ia-ti cateva zile pauza de la oras, recontecteaza-te cu natura departe de calculatoare, telefoane, masini si ciment. simte pamantul sub picioare, asculta marea sau un rau, alearga pe un camp in picioarele goale, miroase florile, iarba, frunzele.
- yoga - aveti aici exercitii cu dedicatie pentru prima chakra

- afirmatiile sunt un mod foarte bun de curatare a vechilor tipare care ne tin blocati. iti poti compune propriile afirmatii sau te poti inspira de la Louise Hay. Afirmatiile se spun de minim 10-20 de ori pe zi.
Afirmatiile pe care le putem folosi ca sa deschidem aceasta chakra sunt:
Merit sa fiu iubit pentru ca m-am nascut!
Merit sa fiu aici, pe pamant, pentru ca m-am nascut!
Aromaterapia este foarte eficienta in echilibrarea energetica. Pentru fiecare chakra sau fiecare afectiune se folosesc uleiuri specifice.
Uleiul primei chakre este cel de lemn de cedru. Il puteti pune in lampa sau diluat in ulei presat la rece, pus direct pe piele, pe haine sau pe perna.

Si mai sunt multe alte exercitii de deschidere, curatare si echilibrare pe net, dati un search pe google si vedeti ce anume rezoneaza cu voi :)
Nu mai stati pe ganduri! La treaba! Puteti rezolva atatea probleme cu doar: o intentie clara, cateva exercitii fizice, o vizita mamei Natura, un tapping, cateva afirmatii pe zi, purtand rosu, purtand un colier cu rubine si/sau mirosind un ulei esential.
Eu am hotarat ca fiecare zi a saptamanii sa fie dedicata cate unei chakre. Lunea este a primei chakre si in aceasta zi voi folosi cateva din metodele listate mai sus pentru a-mi echilibra prima chakra.

Sa va fie de folos! Si continuam cu Swadistana in episodul urmator :)

5 comentarii:

  1. Tare multumesc :). O sa ma apuc de treaba si o sa iti scriu si un mail mai lung in care o sa iti cer cateva sugestii la niste probleme mai personale :).
    Continua ceea ce faci, ca faci tare bine!

    Cu drag,

    Iulia

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut Iulia,

    iuppi!! tare bucuroasa's sa aud ca te apuci de treaba :) bravo! we can do it toghether ca si eu sunt tare pornita pe restructurare :) o sa scriu cat de curand mai multe despre programul pe care mi l-am facut :)

    Multumesc draga mea ca mi-ai scris si abia astept mailul tau!

    teo

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesant. Foarte , o sa ma apuc sa o deschid . Ca deja simpt ca ma duc din ce in ce mai jos !

    RăspundețiȘtergere
  4. ti se intampla ceva daca deschizi prima? sunt ceva efecte negatve? sau totul e sigur. si poti sa o faci?

    RăspundețiȘtergere
  5. Pana acum nu dadeam mare importanta teoriei chakrelor, considerand-o un mod de abordare gen fytze la moda. Citind cu atentie, cu tot scepticismul si reticenta mea initiala, m-am regasit in cele de mai sus. Ca orice doctrina arhaica, am luat in considerare cele scrise, cu un beneficiu de indoiala si precautie, dar am simtit ca, in pofida micilor tente si tushe de adevar falsificabil si contestabil, care nu ar rezista la o chestionare interdisciplinara, sunt destule momente si caracteristici ale materialului de mai sus care merita atentia cuvenita, si isi pot revela capacitatea terapeutica, daca le abordezi cu o atitudine deschisa si increzatoare. Asa ca am hotarat, luni ma voi ocupa de prima chackra. Multumesc autorului articolului, si celui care m-a indemnat sa il citesc, ca m-a facut sa patrund intr-o lume plina de speranta spre mai bine.

    RăspundețiȘtergere