vineri, 30 decembrie 2011

Manipura - Chakra Puterii Personale - chakra 3

Iaca veni si vremea chakrei numaru' 3 si anume Manipura - Chakra Puterii Personale sau chakra plexului solar.

Pana acum ne vorbiram, ne socotiram, si acu am ajuns, in sfarsit in punctul in care we have to get up and DO something about it! :) Manipura este despre actiune, despre a stii ce vrei si a actiona pentru a-ti indeplini dorintele.
Locatia acestei chakre este in plexul solar, imediat sub osul pieptului.
Elementul este focul, simtul este vazul iar alimentele sunt amidonoasele.
Uleiul esential pentru aceasta chakra este cel din florile de Golden Champa. Acesta este un pomisor din familia "magnoliaceelor" :) care se gaseste in India.
Culoarea acestei chakre este galbenul, care, atunci cand il purtam, pune in miscare energia necesara sa actionam.
Pietrele asociate sunt citrin, chihlimbar si topaz.
Citrinul este foarte bun pentru eliberarea de lucrurile vechi care nu ne mai folosesc. Si aici intra: obiceiuri, tipare mentale, un serviciu sau o relatie care nu ne mai este de folos. Eu il port de ceva vreme, cu efecte vizibile, pot spune :)
Citrinul relaxeaza aceste tipare ca tu sa poti alege ceva nou si te conecteaza cu energia divina, iti da acces la propria ta divinitate sau putere. Te conecteaza cu zeul sau zeita din interiorul tau :)

Inhibitorul acestei chakre este rusinea.
Chakra 3 este despre identitate si putere personala, despre standing up for yourself, adica a avea coloana vertebrala, despre a face lucrurile in felul tau, asa cum vrei tu, pentru ca asa vrei tu :D Este despre respectul fata de tine, fata de dorintele si nevoile tale. Despre ce vrei tu versus ce vor altii pentru tine sau de la tine.
Daca ai probleme cu aceasta chakra este foarte posibil sa fii "people pleasure" adica cineva care incearca sa le faca pe plac tuturor sau anumitor persoane pe care le considera importante. De exemplu, poti incerca sa-ti multumesti parintii prin tot ceea ce faci, sa incerci sa-ti multumesti colegii de serviciu sau seful, sa incerci sa intri in gratia tuturor celor care-ti ies in cale. Asta poate parea chiar ca o calitate pentru cei din jur, sigur ca ei vor aprecia cat de dragut esti tu si cum te gandesti tu la nevoile lor. Poate ca nici tie nu ti se pare ceva negativ, tu fiind bine intentionat si crezand ca faci ceea ce trebuie. Doar ca neglijarea propriilor nevoi si dorinte in favoarea celorlalti sau a te ocupa de altii pana la epuizare, fara sa-ti mai ramana timp pentru tine, este foarte energy consuming!

Manipura este centrul energetic al transformarii, vointei si al puterii personale. De-a lungul timpului, inclusiv in vremurile noastre, puterea a fost, de cei mai multi dintre semenii nostrii, inteleasa gresit. A fi cu adevarat puternic nu inseamna a avea putere asupra altora. A fi cu adevarat puternic inseamna a simti ca puterea ta vine din interior si ca nimeni nu poate sa iti ia aceasta putere. Inseamna sa nu fii intimidat de cei care se cred mai puternici decat tine si care incearca sa te controleze. Inseamna a te simti puternic chiar si atunci cand acestia au (aparent) putere asupra ta. A fi puternic inseamna a sta fata in fata si a privi in ochi pe cineva care stii ca vrea sa te domine si totusi a te simti complet in siguranta, a avea deplina incredere in tine si a sti ca esti in siguranta orice-ar fi. A fi cu adevarat conectat la puterea ta personala inseamna a te simti liber chiar si cand esti in inchisoare. A fi liber in interior! Pentru ca, din pacate, multi dintre noi, ne traim viata ca intr-o inchisoare, desi suntem liberi sa facem ce vrem.

Multi dintre noi, pentru ca am fost invatati ca puterea inseamna a avea putere asupra altora, ne e frica de propria putere si evitam sa ne conectam la puterea noastra personala.
Functionarea chakrelor 2 si 3 este interdependenta. Bine, toate chakrele functioneaza ca un intreg si depind foarte mult una de alta dar legatura dintre 2 si 3 este mai speciala. Chakra 2 fara chakra 3 inseamna energie creativa fara actiune. Iar chakra 3 fara 2 poate insemna putere fara energie, fara creativitate, fara miscare. O persoana cu chakra 3 deschisa dar cu chakra 2 blocata devine obsedat de control si isi foloseste puterea ca sa domine, sa obtina si sa posede. Si cam in stadiul asta este si societatea in care traim: competitie, control, putere distructiva fara bucurie, creativitate, joc.
In chakra 2 avem copilul jucaus, creativ, liber, deschis iar in chakra 3 avem adultul responsabil, rational, care actioneaza, este puternic, stie ce vrea si ce sa faca cu energia creativa a copilului din el. Nici unul nu poate functiona fara celalalt.

Una din temele acestei chakre este frica de autoritate. Esti gata sa-ti iei responsabilitate pentru propria viata sau esti inca in stadiul in care ti-ai pus propria putere in mainile altcuiva. Acest altcineva poate fi: serviciul tau, copiii tai, parintii tai, seful, guvernul, presedintele sau statul... etc Astepti cumva ca altcineva sa se schimbe ca tu sa fii fericit? Dai vina pe altii pentru problemele tale? Nu uita ca odata cu responsabilitatea, le dai altora si puterea ta personala! Tu ai puterea sa-ti schimbi viata chiar acum! Tu ai puterea sa realizezi orice! Tu poti fi oricum iti doresti si poti avea si face orice! Si toate astea pot incepe chiar acum. Dar pentru asta trebuie sa-ti asumi aceasta putere! Si cu puterea vine si responsabilitatea. Tu si numai tu, esti singurul responsabil pentru TOT ce se intampla in viata TA. Frumos sau urat. Bine sau rau. E o idee cu atata putere si eliberare incat it blows my mind!! Hmm, ce zici?
A-ti pune puterea personala in mainile altora este o treaba foarte paguboase din multe puncte de vedere. Oamenii care isi traiesc viata dupa dorintele parintilor, dupa normele sociale, dupa reguli religioase... sau mai stiu eu ce alte autoritati, isi consuma toata energia! Sunt mereu obositi si nici nu stiu de ce. Pentru ca este foarte obositor sa multumesti pe toata lumea mai putin pe tine. Energia vine din a trai viata cu bucurie si din suflet. Energia vine din ati urma vocea interioara! Energia vine din activitatile care-ti fac inima sa salte de bucurie! Nu poti ignora la nesfarsit dorintele inimii tale, la un moment dat vei ramane inevitabil fara energie.
Asa ca, daca se intampla sa suferi de oboseala nejustificata sau lipsa de energie, ai putea sa te uiti cu mai multa atentie in viata ta si sa vezi pe cine incerci sa multumesti? Dupa ale cui standarde incerci sa iti traiesti viata? Ii pui pe ceilalti mai presus de tine si dorintele lor ti se par mai importante decat ale tale? Faci intai lucruri care trebuie facute si apoi lucrurile pe care ti le doresti?
Toate astea iti consuma foarte multa energie asa ca daca esti gata pentru o schimbare poti incerca exercitiile benefice pentru chakra puterii personale.

Cand Manipura este deschisa si echilibrata vei putea spune in gura mare, din toata inima: stiu sigur ca asta vreau! asta e bine pentru mine si voi face asta chiar daca altii nu sunt de acord. Si daca altii ma critica, nu sunt de acord sau nu le convine, asta e numai problema lor. Eu sunt propria mea autoritate! Asta inseamna staying true to yourself!

In vremurile in care traim, taking your power back este o provocare mai ales pentru femei. Secole de-a randul, femeile au fost obisnuite sa stea in umbra, obligate sa se supuna barbatilor, obligate sa faca ce li se spune, obisnuite sa creada ca nu sunt importante si ca nu stiu nimic. Acum, este o provocare sa simti ca esti libera sa faci ce vrei si sa ai curaj sa spui ce gandesti si sa te afirmi ca propria autoritate. Nu e usor, dar e singurul drum posibil si odata ce trece partea grea este eliberator si iti da aripi spre o noua viata.

Manipura este chakra intentiei. Aici intentiile prind viata. Cu ajutorul intentiei, vointei si puterii personale poti face ceva cu energia creativa din Swadhisthana, chakra 2. Tu ce ai de gand sa creezi cu intentiile tale?

Atunci cand Manipura este dezechilibrata sau inchisa pot aparea urmatoarele simptome:
- people pleasure, ii pui pe altii si dorintele altora inaintea ta
- oboseala nejustificata, slabiciune
- lipsa de chef de viata, depresie
- lipsa de putere
- depinzi de altii
- ti-e frica de altii
- te critici mereu, te judeci, crezi ca ai gresit
- nu poti sau nu stii sa ai grija de tine
- deconectat de propriile dorinte sau nevoi
- te indoiesti de tine
- te simti vinovat fata de ceilalti
- simit mereu nevoia sa te aperi, te simti respins, neapreciat, neluat in seama
- nu-ti iese nimic, nimic nu se leaga, nimic nu merge
- te simti ranit si simti o durere interioara
- simti un gol in interior si incerci sa-l umpli din exterior
- crezi ca nu vei fii sau nu poti fii iubit pentru cine esti cu adevarat
- simti ca nu meriti
- te simti blocat, singur, incapabil sa mergi mai departe, incapabil sa te schimbi
- esti blocat intr-o situatie care pare ca se repeta la nesfarsit

- ai de-a face cu tipare repetitive (mentale sau comportamentale sau un anumit tip de relatie pe care continui sa o recreezi in viata ta)
- resentimente fata de altii sau fata de tine insuti
- incapacitatea de a da voie bucuriei sa intre in viata ta
- lipsa unei relatii cu tine insuti
- nu ai curaj sa risti sa pierzi aprecierea celorlalti, spunand sau actionand dupa bunul plac.
- nevoile altora sunt mai importante ca ale tale
- nu-ti respecti nevoie personale sau propriile dorinte
- ti-e frica sa te exprimi sincer. spui ce crezi ca altii vor sa auda de la tine.
- nu iti cunosti propria valoare si ai nevoie sa fii validat de lumea exterioara
- lipsa de incredere in sine
- probleme de control - incerci sa-i controlezi pe ceilalti sau situatiile in care esti. incerci sa-ti controlezi viata in loc s-o traiesti.
- nu stii ce vrei, ce-ti doresti - fie pentru ca nu iti faci deloc timp pentru tine fie pentru ca te gandesti ca nu meriti sa-ti faci pe plac sau ca dorintele sunt un fel de mofturi, viata este grea si noi trebuie sa facem ce trebuie, nu ce ne place
- probleme cu feminitatea, daca esti femeie. in acest caz perlele te pot ajuta sa te conectezi cu energia materna, feminina.
- probleme cu masculinitatea, daca esti barbat.
- te hranesti si depinzi de aprecierea altora, de premii, laude si titluri.
- iti traiesti viata dupa principiul: ce ar trebui sa fac in aceasta viata ca sa fiu apreciat, iubit, valoros pentru societate sau pentru ceilalti? modul corect de a trai ar fi: ce imi doresc sa fac cu viata mea? ce m-ar face pe MINE cu adevarat fericit?
- simti ca exteriorul (oamenii sau lucrurile sau situatiile) are multa putere asupra ta si asupra felului in care te simti. esti dependent de ce se intampla in jurul tau.

Exercitii benefice pentru Manipura
- exercitiile de respiratie sunt foarte bune pentru aceasta chakra. incercati diverse tehnici de respiratie (pranayama)! sunt excelente pentru revendicarea puterii personale, pentru sanatate si mai ales pentru buna dispozitie, in caz de depresie sau anxietate.
O tehnica foarte simpla de respiratie este urmatoare: stai in pat, intins pe spate, cu spatele drept, cu genunchii indoiti, cu talpile putin departate pe saltea. Poti pune o mana pe abdomen sau le poti lasa pe amandoua intinse pe langa corp cu palmele in sus. Relaxeaza-te! Respira incet, abdominal. Daca nu stii ce inseamna asta, poti pune o mana pe abdomen ca sa te verifici si respira in burta. Asta inseamna ca abdomenul se umfla pe inspir si se desumfla pe expir. Vei simti asta cu mana. Respira cat de adanc poti dar fara sa fortezi. Pieptul si umerii nu ar trebui sa se miste. Doar abdomenul. Respira si relaxeaza-te urmarindu-ti respiratia timp de 5 minute. Dupa cateva zile, poti creste la 10 si apoi 15 minute si poti face asta de 2 ori pe zi - dimineata si seara sau ori de cate ori ai nevoie - daca esti stresat, nelinistit, ingrijorat, deprimat.. etc
- alta chestie benefica pentru Manipura este sa strigi in gura mare. elibereaza-ti puterea si striga cat poti de tare :)

- sparge ceva - o farfurie veche, rupe o cutie de carton sau arunca cu cuburi de gheata pe asfalt
- invata sporturi de autoaparare
- urca pe munte, fa catarari pe stanci
- aprinde un foc. bineinteles, nu in apartament :)) fa un foc la un gratar cu prietenii sau fa un foc in soba. daca ai :) daca n-ai, vino la noi :))
- schimba-ti rutina, fa ceva nou! fa ceva ce faci zilnic dar intr-un mod diferit.
- fa o lista cu oamenii puternici din viata ta sau oameni celebri pe care ii admiri si gandeste-te in ce fel sunt acestia puternici fara sa abuzeze de puterea lor. Ei nu simt nevoia sa domine pe nimeni ca sa fie puternici, ba dimpotriva, prin felul in care traiesc si gandesc, ii fac si pe ceilalti sa-si simta puterea personala.
- scrie un plan pe 5 ani si unul pe 10 ani. unde ai vrea sa fii atunci?
- pentru ca chakrele 2 si 3 sunt atat de conectate poti purta in acelasi timp un colier cu carneol si citrin. sau doua coliere, unul cu carneol si unul cu citrin.
ca si podoabe, cele mai eficiente sunt colierele, din cauza structurii lor si a pozitiei (in jurul gatului). O alta chestiune importanta este ca nu ar trebui sa contina metal. dar asta spun sursele mele de informare. daca aveti alte pareri le astept cu interes :)
- yoga pentru intarirea vointei:

- cuartul e bun pentru toate chakrele, te hraneste si te incarca cu energia vietii. asa ca daca te simti slabit, lipsit de forta si viata, poarta cuart si iti va aduce energie si vitalitate. apoi, nu mai imprastia aceasta energie. de acum inainte pastreaz-o si inmulteste-o fiindu-ti fidel tie insuti!

Afirmatii zilnice pe care le poti folosi ca sa-ti echilibrezi chakra Manipura:
*** Sunt puternic si imi folosesc puterea cu intelepciune! Imi dau voie sa-mi folosesc puterea!
*** Am incredere in mine! Sunt valoros! Sunt implinit! Sunt eu! Imi dau voie sa fiu eu!
*** Merg mai departe cu viata mea! Ma eliberez cu usurinta de trecut si accept cu bucurie noul in viata mea! Imi dau voie sa fiu cine vreau eu sa fiu!
*** Nevoile mele sunt la fel de importante ca ale altora!
*** Merit tot ce-i mai bun! Merit sa fiu fericit! Ma deschid fata de bucuria vietii!

Alege miercurea ca zi a saptamanii pentru a lucra cu energia celei de-a treia chakre.
Fa 2-3 lucruri din lista de mai sus, intra in contact cu puterea divina din interiorul tau, transforma-te in iubire si indeplineste-ti toate dorintele!
You can do it! It's easy! :)

Eu sunt aici daca ai nevoie de ajutor! Asadar, pentru orice nelamuriri, intrebari, sugestii sau legari de prietenii astept sa-mi scrii! :)

5 comentarii:

  1. cum nimic nu e intamplator am ajuns sa citesc acest post exact in momentul cand ma intrebam: cum incep eu sa actionez? cum gasesc puterea si curajul sa pun in practica ideile mele? :) multumesc frumos pentru articol

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim pentru informatii. Foarte bine realizat articolul.Nu am gasit nicaieri o relatare atat de detaliata despre rolul chakrelor in viata noastra si am citit foarte mult pe aceasta tema pana acum. Si eu am primit aceste informatii intr-un moment in care aveam nevoie de raspunsuri la experiente personale.

    RăspundețiȘtergere
  3. Asa ma simt zi de zi. Am obosit, si vreau ca asta sa se schimbe, Vreau sa am curajul sa fiu cine vreau sa fiu. Iti multumesc. Succes mai departe!

    RăspundețiȘtergere
  4. Super tare... culoarea paginii,articolul,felul in care scrii,pozele si filmuletele ...love it :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Super tare... culoarea paginii,articolul,felul in care scrii,pozele si filmuletele ...love it :)

    RăspundețiȘtergere