marți, 31 ianuarie 2012

Chakra Inimii - Anahata

Finally am reusit sa ma apuc si de postarea asta :D Cred ca am avut mult de lucru la Power Chakra! Yes indeed! De-abia acum s-a implinit sorocul sa trecem la lucruri mai blande si mai luminoase cum este Chakra Inimii :) Asadar sa purcedem!

Chakra inimii sau Anahata este locul unde energiile joase si cele inalte se intalnesc, locul unde masculinul si femininul se impletesc. Se afla in centrul fiintei, intre cele 3 chakre inferioare si cele 3 chakre superioare. Inima este locul echilibrului, vindecarii si al unificarii mintii, corpului si spiritului.

Culoarea inimii nu e rosu, cum ne-am fi asteptat, ci verde :) Toate nuantele de verde se califica!
Elementul inimii este aerul iar simtul este atingerea.
Pozitia fizica este in mijlocul pieptului. Geometric vorbind, unim sfarcurile cu o linie imaginara, iar pe aceasta linie, in centrul distantei dintre sfarcuri avem chakra inimii. Hi, hi :) Da, am folosit cuvantul "sfarcuri"! De 2 X :P
Uleiurile esentiale sunt cele de trandafir si lavanda. Lavanda este un foarte bun calmant si linistitor, perfecta pentru inimile ranite.
Mainile, pieptul si plamanii sunt zonele guvernate de aceasta chakra. Exista un circuit de energie care porneste din inima si traverseaza bratele iesind prin palme. Bioenergeticienii si cei care lucreaza cu energia, se folosesc de acest circuit, de energia inimii, in vindecare.
Glanda chakrei Anahata este timusul. Aceasta glanda ajuta la intarirea sistemului imunitar al organismului. Aceasta glanda este foarte mare cand suntem copii si se micsoreaza pe masura ce imbatranim.
Alimentele sunt cele cu frunze verzi: salata, spanac si toate celelalte verzituri.
Smaraldul, jadul si cuartul roz sunt pietrele inimii. Cuartul roz ajuta la eliberarea emotiilor reprimate si intareste inimile slabite. Am si eu un colier de cuart roz, si-mi place! :)

Inhibatorul acestei chakre este prejudecata.
Daca inima ar putea vorbi ar spune: IUBESC! Sunt iubita si iubesc! Sunt iubire!

Aceasta chakra se ocupa de emotiile noastre, de iubire, compasiune, de acceptarea de sine, devotiune, aspectele masculin si feminin, atingere, mangaiere si iertare. Potentialul acestei chakre este iubirea de sine.

Chakra inimii este destul de dependenta de predecesoarea ei si anume Power Chakra, chakra puterii personale, a plexului solar, dar si de urmatoarea chakra, cea a gatului. Persoanele care au chakra inimii deschisa dar nu stau bine cu chakra puterii personale, au foarte mult de suferit. Nu au grija de sine, nu stiu cine sunt si ce vor, ii pun mereu pe altii pe primul plan, sunt foarte sensibile la emotiile celorlalti si cateodata nici nu mai stiu care sunt emotiile lor si care sunt ale altora. De aceea e important sa ai chakra a treia puternica si echilibrata ca sa poti sa-ti deschizi inima intr-un mod care sa nu te raneasca.

De asemenea, e important ca si chakra gatului, despre care vom vorbi in curand, sa fie deschisa si echilibrata, ca tu sa poti exprima tot ce simti. Altfel, inima ta va fi plina de emotii neexprimate.

Cel mai mare blocaj pentru chakra inimii ar fi lipsa acceptarii si iubirii de sine. Sa ajungi sa te iubesti cu adevarat poate fi o munca de o viata intreaga sau se poate intampla intr-o secunda. De obicei cazul fericit se intampla atunci cand avem o revelatie. Atunci cand ne vedem prin ochii creatorului nostru si vedem pentru prima data cat de valorosi suntem cu adevarat e imposibil sa nu ne iubim neconditionat!

Daca ai avut parte de o copilarie dura, cu urlete si tipete, cuvinte urate, certuri, rautati, atunci cel mai probabil inima ta a fost ranita si s-a inchis ca sa poti supravietui. Inima vrea sa se deschida, dar ii e frica sa nu fie ranita sau se teme ca iubirea sa va fi ignorata si nepretuita de nimeni.

Femeile au avut parte de-a lungul timpului de multa neacceptare, batjocura, abuz si lipsa de afectiune si au inchis toate astea in inimile lor. Energia materna din familie e foarte importanta pentru inimile copiiilor. Daca mama ta a avut o inima ranita, atunci cu siguranta nici tie nu iti e usor sa-ti deschizi si sa-ti echilibrezi inima.

Desi nu la fel de evident ca femeile si barbatii au suferit, fiind mereu obligati sa fie puternici, fiind de neconceput ca un barbat sa-si arate latura sensibila si sa-si dea voie sa simta suferinta, tristete, deznadejde sau sa planga.

Astfel, am mostenit generatii intregi de inimi frante si emotii reprimate de secole, pe care le purtam in inima noastra si pe care acum, avem ocazia sa le vindecam si sa rupem cercul. Este greu, dar merita! Atunci cand o inima ranita se deschide, toate acele traume vechi ies la suprafata ca sa fie vindecate. Cand inima se deschide veti stii cu siguranta, pentru ca doare, fizic, in zona pieptului. Veti avea de-a face cu tot felul de sentimente coplesitoare de tristete si suferinta. Poate fi coplesitor sa incepi sa-ti deschizi inima si sa incepi sa procesezi toate aceste dureri si suferinte. Va fi multa durere si mult plans, pe multe din aceste emotii le vei simti straine, ca si cum nici nu sunt ale tale. Vei plange pentru fiecare barbat si femeie care au suferit si nu si-au putut exprima suferinta! Vei plange si vei lasa sa curga din tine suferinta intregului Pamant. Dar nu te speria! Odata eliberata de toate aceste emotii vechi, inima ta va putea sa iubeasca cu adevarat pentru prima data!

Chakra inimii este posibil inchisa sau ranita daca:
- te simti ca o victima intr-unul sau chiar mai multe domenii ale vietii tale. de obicei in relatiile cu ceilalti.
- crezi ca cineva ti-a gresit si astepti scuze
- nu poti ierta pe cineva sau ceva anume. porti pica si resentimente vechi de care nu vrei sau nu poti sa te eliberezi. astepti ca ceilalti sa vina sa-si ceara scuze ca tu sa poti merge mai departe.
- many people push your buttons. te enerveaza tot felul de lucruri la cei din jur si astepti ca ei sa se schimbe ca tu sa fii ok
- ai trait intr-un mediu dur in copilarie, ai avut parte de vorbe urate sau putina afectiune si nu ai vindecat inca acele traume
- ai o boala autoimuna. bolile autoimune, cum sunt poliartrita reumatoida sau diabetul juvenil, sunt si ele strans legate de chakra inimii.
- te confrunti mereu cu stari de tristete, durere, suparare, mahnire.
- ai probleme cu inima
- esti ranit usor de vorbele celorlalti
- esti gelos sau geloasa. teama de a pierde pe cineva
- te simti singur(a)

Nu uita, de cate ori te enerveaza cineva, nu e niciodata problema lui, e numai problema ta si tu trebuie sa te ocupi de ea, nu ei. Solutia nu este ca ei sa se schimbe. Putem astepta la nesfarsit ca lumea exterioara sa se schimbe inainte ca noi sa putem sa ne relaxam. Secretul este sa ne asumam responsabilitatea pentru tot ce simtim si sa vedem ca avem puterea sa schimbam mai intai felul cum reactionam la realitate si apoi realitatea din jurul nostru se va schimba obligatoriu :)

Afirmatii potrivite atunci cand te enerveaza cineva sau nu reusesti sa ierti pe cineva care ti-a gresit:
Eu sunt ok orice s-ar intampla! Eu sunt ok orice ar face.......! Il iert pe............. Stiu ca face tot ceea ce poate. Stiu ca face ce stie el mai bine. (completezi punctele cu numele persoanei care te deranjeaza)
Ma iert pe mine insumi! Stiu ca fac si eu tot ce pot si ce stiu eu mai bine! Totul este bine! Sunt ok!


Cand inima e deschisa:
- esti dispus sa-i lasi pe ceilalti sa fie asa cum sunt chiar daca nu esti de acord cu asta. Nu mai vrei sa schimbi pe nimeni.
- esti intelegator si bland cu tine insuti si cu cei din jur dar fara sa calci peste propria persoana
- esti plin de intelegere si acceptare
- iti exprimi cu usurinta dorintele
- vorbesti din inima
- esti plin de compasiune fata de suferinta celorlalti dar fara sa preiei suferinta lor si sa confunzi emotiile lor cu ale tale
- esti constient de natura ta divina si de propria valoare

Ce poti face ca sa-ti deschizi si echilibrezi inima:
- masajul, mangaierea si atingerea de orice fel. Atingerea si mangaierea (a propriului trup sau a altora) deschid inima.
- stai intins pe pat sau pe jos cu palmele in sus
- fa-ti un masaj la maini sau roaga pe cineva drag sa-ti faca
- foloseste ulei de lavanda sau de trandafiri la masaj, in cada cand faci baie sau in lampa de aromaterapie. Pune-ti lavanda sub sau chiar in perna.

- poarta culoarea verde
- poarta un colier de cuart roz
- foloseste o piatra de smarald - stai culcat pe spate si tine-o pe piept cateva minute
- masaj pe piept, roteste-ti palma incet pe piept
- daca se intampla ceva si te trezesti cu dureri in piept fa-ti masaj in zona respectiva. ciocaneste-te usor ca la tapping pana durerea se linisteste. incearca sa te conectezi cu durerea si sa vezi ce-ti spune ea. mediteaza pe durere si incerca s-o eliberezi constient.
- spune TE IUBESC in oglinda. e un exercitiu foarte puternic! Louise Hay spune sa faci asta ori de cate ori vezi o oglinda :)
- atinge imaginea ta din oglinda :)
- intinde mainile in sus si deschide pieptul cat de mult poti
- freaca mainile una de alta cat de repede poti, timp de 1 minut
- pune palmele impreunate in dreptul pieptului, relaxeaza umerii si stai in aceasta pozitie timp de 1 minut
- ofera cadou un obiect la care tii
- da mancarea ta de pomana unui om amarat
- asculta bataile inimii unei persoane iubite
- respira adanc si simte cum umpli plamanii. plamanii sunt ca niste aripioare ale inimii :)
- tine-ti mana pe inima
- ai compasiune fata de tine insuti
- thai yoga

- fa-ti un caiet cu dorinte ale inimii, in care sa scrii your purest desires :)
- da-ti voie sa plangi de fiecare data cand iti vine. poti plange si pentru ceva pentru care nu ai putut sa plangi atunci cand s-a intamplat
- a oferi cuiva o sedinta de terapie de vindecare de orice fel este cel mai vindecator lucru pe care-l poti face pentru propria inima - poate fi un simplu masaj sau daca esti mai avansat poate fi o sedinta de energy healing.

Faceti zilnic macar ceva din lista de mai sus si veti fi cu un pas mai aproape de o inima echilibrata! O inima deschisa inseamna iubire neconditionata, inseamna intelegere, inseamna blandete, pace si armonie! Atunci cand ai inima deschisa totul in jurul tau se deschide, iar cei care te inconjoara vor fi inspirati si atrasi si ei in jocul increderii si al iubirii :) Haideti sa ne deschidem inimile si sa inundam Pamantul cu energia divina care se afla in inima ficaruia!

Va imbratisez dragii mei si va urez deschidere usoara a inimii! Din experienta si studiile mele, inima este cel mai greu de deschis :) Dar si cea mai rewarding!! Asadar, curaj! Suntem mult mai puternici decat credem! :)

15 comentarii:

  1. Cum e posibil sa plang in timp ce citesc toate acele aspecte ce tin de o inima inchisa?Am inceput pur si simplu sa plang cand am citit ca o chakra a ainimii inchisa se manifesta prin neiertarea cuiva, neputinta de a ierta decat daca acea persoana ar veni la mine sa-si ceara iertare.Intr-adevar am si o boala autoimuna cu care nu m-am nascut am "realizat-o"singurica din prea multa ura, din prea multe intrebari de genul "de ce...?".E incredibil cate am aflat din acest articol dar si din celelalte.Am trecut prin toate chakrele si la fiecare am cate o hiba:(.O sa am de lucru mult cu mine.Am 26 de ani, apropo.Si mai e ceva:mi se spune des ca eu am puterea sa iau durerile oamenilor prin maini, pe care daca le pun pe corpul lor mie mi se incing automat iar ei simt niste furnicaturi apoi se simt bine.E posibil asa ceva in conditiile in care eu sa nu am chakrele reglate? totusi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. poate fi vorba de bioenergie.... e posibil dar nu isi va face efectul in totalitate.....

      Ștergere
    2. Ai grija, am impresia ca ai o bresa in sistemul energetic si lasi energiile tale sa plecxe in favoarea altora...nu cred ca nu vrei sa ierti, dar nu poti ca nu esti tu cauza problemei...depinzi de un blocaj a carui cheie e la altul...tale dependenta asta...urmareste binele tau in primul rand, ca Iisus este doar unul si a murit deja :)...noi ceilalti suntem doar simpli muritori, responsabili de propria viata in primul rand...iar ura de care spui, s-ar putea sa fie durere careia nu-i poti face fata...nu poti simti iertarea, pana nu elimini durerea....incearca reglarea emotiilor cu EFT.

      Ștergere
  2. Draga mea,
    Nu-ti fa prea multe griji, totul e perfect asa cum este. Tot ce se intampla cu tine face parte dintr-un plan mai mare pe care e greu sa-l vedem si sa-l intelegem de la nivelul nostru. Iar bolile si suferintele sunt doar moduri prin care constiinta se trezeste din iluzie si se desprinde de identificari si conditionari de tot felul. Asa ca ai incredere in tine si in Univers si mergi mai departe. Incearca exercitiile propuse in articol si ai grija de tine. Tot ce ai nevoie vine la momentul potrivit si totul e asa cum trebuie :) Te imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ,

    Eu am probleme cu acnee , cu pielea in general si mi s a spus ca am chakra inimii blocata si uite asa am descoperit astazi blogul tau, care mi se pare super ok mai ales pentru persoanele incepatoare cu aceste tehnici . Am citit ceea ce ai scris si o sa incerc sa fac cate ceva in fiecare zi !Daca ai mai multe sfaturi pentru mine cu drag o sa le citesc si o sa le pun un practica !

    RăspundețiȘtergere
  4. Iti multumesc pentru toate aceste informatii care prin simplu fapt ca sunt citite vindeca. Iti scriu pentru ca nu am cui sa-i spun aceste lucruri si pentru ca inca mai sper in bunatatea si intelegerea din oameni. Eu nu pot sa iert. Am atat de multe de iertat incepand cu mine si terminand cu parintii mei. Am incercat de foarte multe ori sa iert, din pacate mereu ajungand la concluzia ca nu pot. Nu inteleg, de ce doare atat de tare sa treci peste? Probabil pentru ca realizez ca oamenii nu se vor schimba vreodata si mai greu, nu vor fi constienti niciodata de raul pe care l-au facut. De aceea, draga Teo, te intreb cum sa fac sa iert cand nu pot pentru ca ma doare mult prea tare? O parere sau un simplu cuvant ar ajuta mult.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am trait cativa ani momente inimaginabil de grele. In momentul de fata sa-mi doresc sa iert persoana care mi-a facut atat de mult rau, insa atunci cand suntem fata jn fata simt o agitatie atat de mare incat parca ceva nu-mi da voie sa o iert. Ce fac in situatia asta ... e tot vina mea ?

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna, ce inseamna chakra inimii goala, fara energie? mi s-a spus la acupunctura ca asa o am....Este inchisa? desi nu mi se potrivesc caracteristicile unei chakre inchise. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. poate epuizata....invata sa ierti si sa iubesti(nu conteaza ce anume.....)citeste despre chakra inimii (cu floarea de lotus, culoarea e)i si cum poti sa o aduci la "nivelul chakrei normal" ....si vei afla mai amanuntit

      Ștergere
  7. Terapia iertarii se aplica pe toate persoanele pe care le-am cunoscut si daca stim ca exista lucruri neiertate intre noi si daca nu stim- e posibil sa uitam si asta nu inseamna ca am iertat si este posibil sa nu stim ca am suparat pe cineva si nu ne-a iertat. Se spune in felul urmator:
    1.Doamne Dumnezeule te rog sa ma ierti pentru tot ce am gresit fata de "X".
    2. "X" te rog sa ma ierti pentru tot ce ti-am gresit.
    3.Ma iert pe mine pentru tot ce am gresit fata de "X"
    4.Il iert pe "X" pentru tot ce mi-a gresit.
    Faceti acest lucru chiar daca simtiti ca nu puteti ierta. Ziceti de multe ori, rugati-va la Dumnezeu sa va ajute sa iertati. Cand veti intalni acea persoana si nu veti mai avea starea aceea proasta si cand veti povesti acea intamplare de neiertat alta data iar starea pe care o aveti este de detasare ca si cand povestiti un film, inseamna ca ati iertat. Mie mi-au trebuit 2ani sa iert pe cineva. Este mult sau este putin? Nu stiu. Stiu ca sunt fericita si ca nu mai am problemele de sanatate pe care le aveam datorita acelor neiertari. Eu cred ca a meritat efortul.
    Va doresc sa va iubiti atat de mult, incat sa puteti sa iertati pe toti cei care v-au gresit .
    Angela

    RăspundețiȘtergere
  8. Minunat articol! Am gasit informații prețioase mie. Mulțumesc cu recunoștință!

    RăspundețiȘtergere
  9. Nimic nu e intamplator! Pot sa o mai spun inca o data! Am gasit acest articol acum, am dat search si am gasit. Am trait o experienta extarordinara acum cateva zile. Am terminat un curs de masaj de relaxare, zilele trecute. In ultima zi de curs am fost atat de impacata si relaxata, pur si simplu am simtit cum se deschide pieptul, un soare cu raze si caldura. Sunt proaspat initiata in Reiki, inca ma incurc in simboluri din Usui. Da, masajul este ceva extraordinar. Vindeca si ajuta la acceptarea de sine. Eu am o mare problema cu iubirea de sine, cu stima de sine, cu depresia. Merita incercat! Adriana

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte util acest articol .. mai vreeeeeem!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Foarte util. Mulțumesc cu recunoștință și iubire!

    RăspundețiȘtergere