marți, 13 septembrie 2011

Legume, legume, legume

Zilele trecute am cules primele vinete din gradina si am hotarat sa fac ceva bun cu ele :) Pe langa vinete am adus din gradina si ardei, dovlecei, conopida, porumb dulce, cativa morcovi.

Le-am perpelit pe toate cateva minute cu ulei de masline si a iesit ceva demential!!
Mai intai am spalat cele doua vinete si le-am taiat cubulete. Nu am dat coaja jos. De obicei nu dau coaja jos la nici un fel de leguma, nici la morcovi, dovlecei, sfecla rosie..etc, pentru ca in coaja sunt cele mai multe vitamine si vrem sa le pastram pentru noi, nu sa le aruncam la gunoi (la compost in cazul meu :P)
Printre altele, trebuie sa va spun ca nu sunt nici pe departe o gospodina sau bucatareasa clasica. I'm not really into it... nu prea-mi plac retetele, masuratorile si cronometrarile. Pur si simplu fac ce-mi trece prin cap, atunci cand ma apuca febra gatitului si daca cumva citesc o reteta de pe net sigur scot 7 ingrediente ca mi se pare prea complicata. Las chestiile pe foc cam cat cred ca trebuie si iese ce iese. De obicei ceva bun :P Asa ca nu va luati neaparat dupa masuratorile si timpii pe care vi-i scriu aci ca-s foarte dupa ureche :)

Apoi le-am amestecat intr-o tigaie cu 3 linguri de ulei de masline si le-am pus pe foc cam 10 minute. Cand pareau cat de cat facute am adaugat 4 catei de usturoi pisati, am amestecat vreo 2 minute. Apoi 4-5 linguri de sos de soia amestecat cu o cana de apa se toarna peste vinete si se mai lasa 2 minute si gata.
Separat am taiat toate celelate legume feliute sau cubulete, dupa caz si le-am pus si pe ele la carcalit cu 3 linguri de ulei de masline. Le-am lasat cu capacul pus si am amestecat din cand in cand.

Cred ca se pot folosi orice fel de legume va trec prin minte, eu am folosit asa: 1 ardei taiat bucatele, 2 morcovi rondele, 1 conopida mica taiata cubulete, 1 porumb dulce mic dat jos de pe cotor, 2 cani cubulete de dovlecei, 4 foi de busuioc verde tocat marunt si o tzarica de cimbru presarat peste.
Se lasa si astea vreo 10 minute pana par calite.

Cred ca ar merge de minune si un orez pe langa legumele astea dar noi le-am mancat cu paine neagra.
Trebuie sa va spun ca nu-i nimic mai bun pe lume decat legumele tale, culese adineauri din gradina! Sunt delicioase! YaM! YaM!

2 comentarii:

  1. Ei si cum te invidiez acum pt legumele tale din gradina.... Cred ca sunt demential de gustoase.
    In legatura cu respectarea retetelor nici eu nu prea sunt fan. Cand pregatim ceva nou, iubirea mea mereu imi spune ”pai asa e reteta.... de ce nu faci cum scrie acolo?”. Ei uite ca nu fac, ca nu am chef sa fiu ca un papagal si imi place sa o adaptez la gusturile mele/noastre :).

    In alta ordine de idei, vroiam sa te rog sa scrii intr-un post de ce ai renuntat sa mananci 100% hrana cruda. A... si mai vroiam sa te rog sa ne pui si noua la dispozitie surse/linkuri despre nutritie care te-au ajutat sa te auto-educi.

    Zi faina cu mult soare in suflet,

    Iulia

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut Iulia,

    Buna idee, chiar o sa scriu un post despre asta :)

    Linkuri am pus pe marginea blogului, in dreapta, la categoriile - "Hrana Vie pe Net" si la categoriile Get Inspired - filme, autori, carti. Dar as putea sa scriu si un post despre asta daca crezi ca e mai util :)

    Zi frumoasa si tie! La mine e minunata :)

    teo

    RăspundețiȘtergere