luni, 5 septembrie 2011

Ganduri "suple"

Stiu din proprie experienta cat de stresanta poate fi problema greutatii corpului. Corpul este casa fiintei noastre, este ceea ce purtam cu noi in fiecare moment, este ceea ce cunoastem ca fiind noi, este cel cu care ne identificam si despre care spunem "asta sunt EU". De-aia, atunci cand avem kilograme in plus, fiecare moment este dificil, ne e greu sa respiram, sa mergem, sa fim activi, sa socializam, sa ne distram, sa ne simtim bine in pielea noastra, sa ne afisam in public, sa avem incredere in noi... si cate si mai cate. In plus, un corp sanatos este intodeauna suplu si echilibrat. Nu neaparat "slab" dar echilibrat si armonios.

Ceea ce nu multa lume stie (sau stie dar nu ii vine a crede) este, ca gandurile noastre sunt cele care afecteaza in mod direct felul in care aratam, greutatea si sanatatea corpului nostru. Da, este adevarat ca felul in care ne purtam cu corpul nostru este important, alimentatia, sportul, odihna, numai ca toate acestea sunt la randul lor determinate de felul in care gandim, de gandurile noastre constiente si mai ales de tiparele noastre mentale inconstiente. Asadar ordinea ar fi in felul urmator: gandim --> ne comportam --> corpul nostru reflecta ceea ce facem si gandim.

Tu ce ganduri ai despre corpul tau? Il apreciezi, il consideri frumos, atragator, suplu? Te consideri frumoasa, te lauzi, te bucuri te tine si de felul in care arati? Sau te judeci, te ascunzi, consideri corpul tau a fi o povara si te gandesti ca esti o ghinionista ca te-ai ales cu un asemenea corp incapatanat?
Analizeaza ceea ce gandesti in fiecare zi despre corpul tau si observa apoi cum acesta reflecta exact ceea ce gandesti TU despre el! Nu-i asa?

Cand am inceput sa am probleme cu greutatea (m-am ingrasat de la 50 - 53 de kilograme pe care le-am avut pana in facultate inclusiv, la 67-68 de kilograme pe care le-am avut la 26 - 27 de ani) am inceput sa ma inchid in mine, mi-era rusine cu corpul meu, simteam nevoia sa-l ascund, purtam haine largi (si cam urate :P), consideram ca nu mai am nicio valoare, ca sunt "over and done"!
Dupa ce am indurat vreo doi ani de self judging si nemultumiri, tot studiind despre nutritie si sanatate, am trecut pe mancare vegana - am renuntat la lapte si oua (carne nu mancam deja de cativa ani) si am inceput sa ma simt mai bine si dupa inca un an am incercat hrana vie, asta insemnand mancare nepreparata termic in niciun fel, adica verzituri, fructe, legume, salate, nuci, sucuri proaspete de fructe si legume.

De atunci toata viata mea a luat o turnura fantastica, a(m) devenit magica si vesnic surprinzatoare. Am slabit rapid, in cateva luni am ajuns la 53-54 de kilograme, ma simteam si aratam excelent. Am mancat numai cruditati timp de 6 luni si apoi am trecut pe o dieta vegana 80% cruda cu intermitente de o luna de 100% crud, cu accente tiranice de diete fara sare, fara grasimi...etc :P

De cand am ajuns in Ileni, adica din aprilie 2011, dieta mea a devenit totally random. Am simtit nevoia sa o las mai moale cu controlul. Am simtit nevoia sa ma rasfat din cand in cand cu cate ceva "interzis". Am mancat cateodata lapte, am mancat dulciuri, am mancat oua...practic mi-am dat voie sa mananc orice imi era pofta. N-a fost asa usor pe cat suna pentru ca m-am zbatut si m-am luptat cu propriile mele convingeri consolidate in ultimii doi ani de cruditati vegane, de zeci de carti si de documentare, de marturii ale oamenilor cu care am avut de-a face si mai ales cu propria mea transformare miraculoasa care (credeam) se datoreaza hranei vii. Dar am simtim nevoia de relaxare, am simtit ca i've been pushing myself too far. Am simtit sa ma pun pe mine si nevoile fiintei mele mai inainte de orice.

Mi-am dorit mai multa libertate, mi-am dorit sa fiu sanatoasa si supla indiferent ce mananc, mi-am dorit sa accept orice pofta a corpului sau a sufletului meu si sa raman in continuare slaba si sanatoasa, mi-am dorit mai multa spontaneitate si mi-am dorit sa-mi conduc viata si mai mult cu inima si cat mai putin cu mintea. Sa fac ceea ce simt ca-i bine mai mult decat ceea ce cred ca-i bine.

Anyway, ca sa trec direct la subiect, am ajuns incet, incet sa fiu 100% ok cu ce mananc, adica random, la orice ora, nestructurat, cu tot felul de "prostii" in programul zilnic :)) Si iac-asa s-au scurs ultimele 4 luni, intr-un rasfat continuu :)

Rasfat, rasfat! Dar acum, ce te faci tzatzo, ca te-ai ingrasat?! :P
Da, m-am ingrasat. O gramada, spune cantarul, desi ceilalti si nici eu, n-as fi ghicit. Cantarul spune ca sunt vreo 8 kile dar daca te uiti la mine par a fi 3-4 maxim. Eu ma simt excelent, am mai multa energie ca atunci cand eram mai slaba, fizic sunt foarte ok. Pe de alta parte imi place libertatea pe care o am cu mancarea si ma simt mult mai bine decat cand mancam raw si eram un pic cam obsessed cu ce mananc eu (si altii :D). Ma deranjeaza un pic ideea ca m-am ingrasat si asta se rasfrange asupra felului cum ma simt. Ma imbrac cu haine mai largi, ma simt mai chubby, mi-e un pic rusine cu mine, as ezita sa ma dezbrac in costum de baie.. etc Judecand dupa faptul ca fizic chiar ma simt bine cu corpul meu (mai ales dupa ce in ultima vreme m-am relaxat super fain facand yoga) imi dau seama ca mai degraba gandurile mele sunt cele care ma fac sa ma simt inconfortabil si constienta de faptul ca am cateva kilograme in plus.

Asa ca, pentru ca vreau sa ma simt bine cu mine, vreau sa ma apreciez si sa ma iubesc asa cum sunt, am hotarat:
- in zilele ce urmeaza o sa fiu ceva mai constienta de gandurile mele si o sa ii dau replica fiecarui gand negativ despre corpul meu. Pentru asta mi-am facut un arsenal de afirmatii din care o sa recit cu patos in fiecare zi, mai ales atunci cand am ganduri "barfitoare" la adresa corpului meu
- nu o sa ma sui pe cantar si nici nu o sa ma mai uit in oglinda cu ochi critic

- tinand cont ca ma simt bine in corpul meu o sa ma bucur de felul cum ma simt si o sa ma focusez pe asta in loc sa ma focusez pe cat arata cantarul
- o sa fac tapping de cate ori ma simt inconfortabil cu greutatea si corpul meu si simt ca am atins un punct sensibil sau o credinta negativa
- o sa ma bucur de viata si de corpul meu minunat care ma ajuta sa fac atatea lucruri

In continuare, am compus cateva afirmatii super faine pe care le poti rosti ori de cate ori ai ganduri negative despre corpul tau, despre cum arati sau despre cate kilograme ai si ce cred ceilalti despre cum arati. Poti face asta si daca crezi ca nu esti destul de slaba si daca crezi ca nu esti destul de grasa. Si daca crezi ca nu esti suficient de frumoasa si daca nu esti destul de tanara sau de in forma.
Nu mai lasa gandurile tale negative sau ce cred ceilalti oameni sa dicteze felul in care te simti in pielea ta! Take your power back NOW!
Esti frumoasa asa cum esti! Esti minunata si corpul tau este un mecanism incredibil, este perfect asa cum este! Asa ca nu mai sta pe ganduri, cu curaj, spune-ti in fiecare zi, de 10 ori pe zi:

- Uau, ce bine arat!
- Uau, ce corp suplu si tonifiat am!
- Uau, ce forme faine am!
- Uau, ce sexy sunt!
- Uau, ce piele fina si ferma am!
- Uau, ce bine ma simt, sunt usoara, voioasa si plina de energie!
- Uau, ce multa energie am!
- Observ ca lumea ma admira si ma apreciaza!
- Yoi, ce bine ma simt in costum de baie sau dezbracata!
- Ce bine ma simt in pielea mea cea fina si tonifiata!
- Imi place cat de vesela si frumoasa sunt tot mereu!

- Ieeei, sunt in forma maximaaa!
- Iuppi! Sunt tanara si spontana!
- Iuhuuu! Sunt frumoasa si am un corp energic si sanatos!
- Habar n-am cate kile am si nu-mi pasa! :)
- Miam, miam! Mananc orice si oricat si ma simt excelent!
- Ma bucur de mancarurile care-mi plac!
- Nu exista mancare care ingrasa exista doar ganduri care ingrasa asa ca aleg sa gandesc pozitiv sa ma apreciez si sa ma simt bine in corpul meu!
- Mananc oricand mi-e foame, mananc ce poftesc si ma simt excelent!
- Sunt mandra de mine si de corpul meu!
- Corpul meu raspunde la gandurile mele, functioneaza perfect si sunt mandra si multumita de el!
- Ma simt excelent in hainele mele!

- Imi place sa fac miscare de cel putin 3-4 ori pe saptamana!
- Imi place de mine, imi place sa fiu eu, imi iubesc corpul si corpul meu ma iubeste!
- Sunt sanatoasa si frumoasa. Am grija de mine, de corpul si de fiinta mea inainte de toate!
- Arat bine, sunt activa! EU sunt suficient si contez!
- E usor sa imi gasesc lucruri distractive de facut si sa nu imi gasesc distractia numai in mancare!
- Ma apreciez si ma iubesc in fiecare moment, nu mai e nevoie sa ma recompensez cu mancare!
- Starea naturala a corpului meu este sa fie suplu, sanatos si vibrant. Ii multumesc si ii dau voie sa fie asa cum a fost facut sa fie!
- Ma bucur de corpul meu in fiecare clipa, imi place ca ma pot misca, sari, dansa! Si o fac :) Chiar acum! :))
- Imi place sa socializez si sa ma bucur de viata! Imi dau voie sa fac asta si corpul meu raspunde devenind corpul suplu, vesel, activ si usor care este de fapt.
- Stiu ca arat super bine atunci cand sunt vesela, iar veselia este starea mea naturala. E usor sa fiu vesela pentru ca VESELIE e ceea ce SUNT asa ca aleg sa fiu EU si corpul meu raspunde fiind el insusi: suplu, usor, activ si interactiv.
- Iti multumesc corpul meu drag! Iti dau voie sa fii frumos si echilibrat!

Un comentariu:

  1. O alta experienta a unei persoane ce a cunoscut hrana vie aici: http://hrana-vie.blogspot.com/2011/09/viata-mea-cu-hrana-vie-un-mic-bilant.html

    RăspundețiȘtergere