miercuri, 17 octombrie 2012

Chakra gatului - Vishuddha

Ehei dragii mosului, da' mult a mai fost de lucru la chakra inimii :) Trecut-au vremuri lungi si grele de cand v-am povestit toate cele despre Anahata! Dar iata ca s-au dus cu bine si a venit si vremea sa mergem mai departe cu povestea chakrelor :)

Cea de-a cincea chakra se numeste Vishuddha si este localizata la baza gatului. Ea este responsabila cu comunicarea sincera si este sediul creativitatii fiintei. Aceasta creativitate, spre deosebire de creativitatea instinctuala care isi are sediul in cea de-a doua chakra, este o creativitatea constienta, este cumva expresia profunda a fiintei tale. Aceasta chakra este centrul exprimarii, pentru ca aici ia forma fizica (prin sunet) adevarul tau interior. Obiectivul acestei chakre este sinceritatea. A spune ceea ce e adevarat pentru tine, a asculta si a fi ascultat/auzit, a-ti gasi vocea interioara, a rosti adevarul.
Se spune ca fiecare din noi avem o chakra predominanta care poate fi un atu sau un dezavantaj. Adica, daca chakra noastra predominanta este deschisa si in armonie cu celelalte, atunci ea ne va fi tare de folos, ca un fel de superpower. Dar, daca chakra noastra predominanta este inchisa, atunci e cazul sa trecem la treaba :)
Se spune ca in functie de chakra predominanta, esti oarecum facut pentru o anume meserie. Cei cu prima chakra predominanta e bine sa se orienteze spre meserii legate de planul fizic, supravietuire..etc Spre exemplu pot fi bucatari sau gradinari priceputi, care asigura the basic needs pentru ceilalti oameni. Cei care au chakra 4 predominanta, sunt firi mai artistice, empatice, buni pentru meserii care implica interactiunea intre oameni, meserii de vindecatori.. etc Cei care au chakra 5 predominanta sunt buni oratori, profesori, lideri. Si asa mai departe. Asadar, ideal este sa ne descoperim chakra predominanta si s-o facem sa functioneze la capacitate maxima, punand astfel, in folosul nostru si al celor din jur, un mare atu personal.

Daca ti se pare ca esti complet blocat la nivelul unei chakre, e posibil ca la un moment dat sa descoperi ca exact asta este chakra TA prin care sa te exprimi in aceasta lume. Odata deblocata, tu vei putea ajuta si pe altii sa-si deschida aceasta chakra. Vei avea experienta si cunostiintele necesare sa ghidezi si sa facilitezi deschiderea si echilibrarea acestei chakre. Sigur ca e posibil sa avem 2-3 sau chiar mai multe chakre care sa predomine si pe care sa fim puternici. Ca sa fim fiinte complete si in echilibru cu noi insine si cu ceilalti, avem nevoie de toate cele 7 chakre deschise si armonizate :)
 

Pentru mine, chakra gatului a fost mereu o provocare. Am avut dificultati in a exprima ceea ce simt (si inca imi e mult mai usor s-o fac in scris decat verbal), mi-era greu sa cant sau sa vorbesc tare si raspicat, mi-era greu sa ma destainui, mi-era greu sa fiu sincera si deschisa. Dar, pot sa va garantez, ca daca eu m-am schimbat, atunci poate oricine. M-a ajutat foarte mult si blogul, m-a ajutat sa ma deschid fara menajamente si sa scriu/sa exprim exact acele chestii de care mi-ar fi fost rusine sau teama, in vremurile apuse :) Asadar, se poate! Stiu ca gatul meu este astazi mult mai deschis decat acum 3-4 ani, chiar si decat acum 1 an. Si e minunat! Si e eliberator! Sa simti ca te poti exprima liber! Si inca mai am multe de descoperit si deschis! Ce bine! :) Pentru mine, aceasta chakra inseamna sa stii cine esti si sa poti afirma cu incredere: asta sunt eu si asta e adevarul meu! Este despre always being true to yourself si a actiona in acord cu inima! A fi sincer nu numai cu cei din jurul tau, dar a fi sincer cu tine insuti: Asta simt si asta este! Asta sunt eu! Ma accept asa cum sunt!

Dar, sa revenim la povestea noastra :)

Culoarea acestei chakre este albastru deschis, dar, in general, toate nuantele de albastru sunt benefice. Sunetul este elementul iar auzul este simtul acestei chakre.
Umerii, gatul, maxilarele, urechile sunt zonele corpului care tin de chakra gatului, iar tiroida este glanda acestei chakre.

Pietrele benefice sunt cele albastre, turcoazul, acvamarinul, sodalitul, safirul albastru, lapis lazouli.
Safirul albastru ne contecteaza la mintea divina, avand astfel acces la ganduri pozitive si revelatoare.
Sodalitul absoarbe energia mentala negativa, calmeaza dialogul interior negativ si pesimismul.
Lapis lazouli conecteaza mintea cu inima. De fapt, chakra gatului, este locul in care mintea si inima se intalnesc si energia prinde viata prin exprimarea verbala. Este foarte important, mai ales in ziua de azi, sa lasam si inima sa se exprime si sa aducem mintea si inima pe aceeasi lungime de unda. Sa facem trecerea de la o exprimare mentala, bazata doar pe logica, la o exprimare a mintii, in acord perfect cu energia inimii si cu intuitia. Atunci cand inima si mintea vor fi in armonie si exprimarea noastra va fi armonioasa si vindecatoare! Cei care ne asculta cand vorbim din inima, vor intelege si vor simti ceea ce avem sa le transmitem la mult mai multe niveluri decat la nivel mental. Comunicarea va deveni astfel o comunicare ce are loc intre toate planurile fiintei. O comunicare de la suflet, la suflet :)

Uleiul esential al acestei chakre este tamaia. Poti folosi tamaia si sub forma ei clasica. O pui pe un carbune incins si tamaiezi zilnic prin casa. In traditie populara, tamaia alunga spiritele rele, iar noi putem spune in termeni moderni ca tamaia alunga gandurile si energiile negative :)

Fructele sunt alimentele acestei chakre.

Atunci cand aceasta chakra este deschisa si echilibrata vorbesti si esti ascultat si inteles dar in acelasi timp intelegi si asculti. Esti sincer si asta iti vine usor si e confortabil si pentru tine si pentru ceilalti. Poti citi/vedea adevarul din ceea ce spun ceilalti. Le dai voie celorlalti sa se exprime si sa aiba adevarul lor, ii lasi sa vorbeasca chiar daca nu esti de acord cu ceea ce spun. Te exprimi fiind conectat cu chakrele 3 si 4, adica centrul puterii personale si inima. Reusesti sa fii tu si sa te exprimi sincer fara sa tii cont de ce cred ceilalti sau ce vor de la tine.

Cand chakra 5 e deschisa poti discerne cu claritatea care este vocea ta interioara, vocea sinelui superior si vocile din afara. Stii cine esti si care sunt vocile si influentele exterioare si poti filtra cu usurinta care sunt ideile care-ti folosesc si ignora pe cele care nu-ti sunt de folos.

Daca ai dureri de gat, gat uscat, usturime.. etc este modul in care corpul incearca sa se reechilibreze. Gatul este si centrul schimbarii si de obicei, turbulentele in aceasta zona indica o perioada de schimbare.Eu mi-am facut un obicei, invatat de la Louise Hay, ca ori de cate ori ma doare gatul sau simt ca ceva se intampla la acest nivel, imi pun mana pe gat si imi spun in minte: Accept sa ma schimb, trec prin aceasta schimbare cu bucurie si usurinta. E usor sa ma schimb. Toate schimbarile sunt spre binele meu! Totul este bine! :)

Cuvantul Vishuddha inseamna "purificare". Gatul este punctul de intersectie prin care trecem de la chakrele de jos catre cele superioare si aici este locul in care ne "purificam" inainte de a intra in prezenta lui Dumnezeu.


Inhibatorul acestei chakre este minciuna. De fiecare data cand mintim, chiar daca avem motive "intemeiate" si minciuna nu face rau nimanui, de fapt ne facem rau noua insine. Fiecare minciuna ne bruiaza energetic si inchide putin cate putin chakra gatului.
Dezechilibrele acestei chakre se pot manifesta in ambele sensuri: putem avea de-a face cu persoane tacute, care se inchid in ele si nu mai spun nimic, evita conversatiile, evita sa se exprime si fug de confruntari. Sau, putem avea de-a face cu oameni care vorbesc intr-una si nu asculta niciodata.

Prin chakra 5 circula multa energie legata de minte care vine din chakrele superioare (intuitie si legatura cu spiritul) iar la nivelul acestei chakre, gandurile prind viata si sunt exprimate prin cuvinte. Daca reprimam aceasta exprimare, putem avea de-a face cu ganduri/energii blocate. Frica de a te exprima, poate duce astfel la un conflict interior ce poate bloca chakra gatului.

Poate exista un blocaj la nivelul gatului daca te simti judecat pentru ceea ce ai spus, daca ai impresia ca ceea ce ai de spus ar face rau sau nu conteaza pentru nimeni sau te temi ca daca ai fi sincer ai putea sa-i ranesti pe ceilalti. Poate sa-ti fie teama sa spui NU.

Daca dezechilibrul este in sens invers, e posibil sa vorbesti prea mult, sa te exprimi intr-o maniera agresiva, prea dura, facandu-i astfel pe ceilalti sa sufere.

Ambele dezechilibre se pot rezolva exprimandu-te sincer. Stai cateva momente inainte sa deschizi gura, respira si conecteaza-te la inima. Vorbeste sincer si totul se va rezolva cu bine. Atunci cand esti sincer si esti conectat cu inima, ceea ce vei spune va fi intotdeauna eliberator si pentru tine si pentru cei fata de care te exprimi. Nu te teme sa fii sincer! Adevarul te va elibera :)

Alte indicii ca chakra gatului este inchisa sau dezechilibrata
- nu-ti gasesti cuvintele, ti-e frica sa vorbesti
- esti nervos ca nu te poti exprima
- ti-e teama sa vorbesti, sa te exprimi, ii lasi pe altii sa vorbeasca in numele tau.
- crezi ca nu are sens sa te exprimi
- ii lasi pe altii sa te domine verbal
- te crezi/simti neinteles
- te temi sa spui NU
- ti-e teama de conflicte, preferi sa eviti discutiile in contradictoriu, preferi sa-ti dai puterea ca sa eviti conflictele
- ai sentimente neexprimate, ganduri neexprimate
- tensiune si frustrare, nod in gat
- iti stau cuvintele in gat
- teama, rusine si vinovatie legata de a te exprima sincer
- nu stiu adevarul, nu stiu cine sunt, nu am putere, nu pot vorbi, e prea riscant sa ma exprim sincer
- atacuri de panica, retinere
- vechi povesti care continua sa ruleze in capul tau
- minciuni si iluzii vechi pe care ti le spui singur
Chakra 5 este foarte posibil sa fie inchisa sau dezechilibrata daca ai fost marginalizat in copilarie, daca ai fost abuzat verbal, daca parintii tai au tipat la tine, daca n-ai fost lasat sau incurajat sa te exprimi, daca ai fost criticat, daca unii sau altii au ras de tine cand ai spus ceva, daca ai fost judecat sau neinteles, nesustinut in ceea ce ai incercat sa spui/exprimi.
Si cum in ziua de astazi, majoritatea oamenilor au probleme cu aceasta chakra, hai sa vedem ce-i de facut :)

Activitati benefice pentru aceasta chakra
~  Canta Ohm de 7 ori
~  Scrie scrisori (chiar daca nu le trimiti, ceea ce conteaza este sa te exprimi, pune pe hartie tot ce ai vrea sa spui cuiva, bun sau rau)
~ Poarta albastru!
~ Citeste-i cuiva sau asculta cum cineva iti citeste
~ Dialogheaza cu copilul tau interior - in scris sau verbal, cu voce tare sau in capul tau - nu conteaza
~ Tine-ti palmele pe urechi cateva minute
~ Rotirile de cap ajuta si ele
~ Tacerea - fa-ti un ritual de cateva ore pe saptamana in care sa fii tacut
~ Fii sincer! Atunci cand ti-e teama sa te exprimi, fa un efort si spune sincer tot ce ai de spus. Atunci cand simti ca-ti sta ceva pe suflet, exprima sincer, din toata inima, ce ai de spus si totul va fi bine! :)
~ Poarta sodalit, safir albastru, lapis lazouli sau orice alte pietre benefice
~ Fa aromaterapie cu tamaie
~ Exprima-ti creativitatea
~ Sa-ti dregi vocea de cateva ori pe zi, cat mai zdravan cu putinta, poate fi de ajutor!
~ Inspira adaaanc pe nas si expira puternic pe gur. Apoi inghite si repeta. Poti incerca si cu sunet. Inspira adanc si apoi, scoate un "Aaaaah" zgomotos pe expir. Lasa toate grijile, indoielile, tensiunea si nemultumirile sa iasa afara odata cu aerul.
~ Canta! Daca esti timid, poti s-o faci in masina cu muzica la maxim :) Poti incepe prin a fredona, poti incepe cu o singura nota, cu un sunet, cu o mantra. Incearca!
~ Asculta muzica relaxanta si linistita!
~ Pranayama. Exercitii de respiratie, mai ales Ujjayi Breathing - pe care o puteti invata din filmuletul de mai jos :)


~ Asculta atent in jurul tau, sunete, voci, asculta cu intentia de a lasa sunetele sa te patrunda.
~ Roaga pe cineva sa-ti spuna cat mai sincer, ce crede despre tine. Mai ales daca este o persoana de care iti pasa. Cu cat iti pasa mai mult ce crede aceasta persoana despre tine cu atat te va ajuta mai mult sa auzi ce are de spus. Doar asculta si observa-ti reactiile.
~ Vorbeste in public. Chiar daca la prima vedere pare infricosator, vei vedea ca poti s-o faci. Oricine poate. Si cu cat o faci mai des cu atat va fi mai usor. Doar incearca!
~ Deschide o discutie sincera si intima cu cineva cu care ti-e greu sa vorbesti.
~ Destainuie-te! Spune cuiva un secret de-al tau, ceva ce ai fi crezut ca nu va afla nimeni niciodata despre tine. Try it! It can be fun! :)
~ Mergi cat mai des in natura, intr-un loc linistit, fara zgomot si asculta linistea sau sunetele naturii. Urechile noastre au mare nevoie de o pauza de la zgomotul infernal al marilor orase.
~ Casca sau deschide gura cat poti de maaare
~ Yoga pentru chakra gatului sau exercitii fizice pentru umeri si gat - rotiri de brate inainte si inapoi, urci si cobori umerii,  rotiri de cap..etc
~ Fa-ti singur sau roaga pe altcineva sa-ti faca un masaj relaxant la umeri si ceafa
~ Scrie pe cate un biletel numele tuturor celor care te-au abuzat verbal, criticat sau ras de tine, de-a lungul vietii tale, inclusiv numele tau, daca te judeci si critici in capul tau, pune-le intr-un bol cu apa si baga-le in congelator. Lasa-l acolo timp de 3 saptamani. Acest mic ritual, iti va deschide chakrele urechilor (care sunt niste mini chakre ce tin si ele de comunicare).

~ Afirmatii benefice pe care sa ti le repeti in fata oglinzii:
    *  EU SUNT SINGURA AUTORITATE DIN VIATA MEA!
    * SUNT SINCER SI SUNT SUSTINUT DE CEILALTI!
    * CAND MA EXPRIM SINCER TOTUL SE REZOLVA USOR!
    * IAU DECIZII SI FAC ALEGERI INTELEPTE IN VIATA MEA!
    * EU SUNT IMPORTANT SI RESPECTAT!
    * CE AM EU DE SPUS ESTE IMPORTANT PENTRU CEILALTI!
    * SUNT DESCHIS SA ASCULT CE AU ALTII DE SPUS!
    * MA SIMT BINE CU TOT CEEA CE AM SPUS!
    * MA EXPRIM CU BUCURIE SI INCREDERE STIIND CA TOT CEEA CE SPUN E EXACT CEEA CE TREBUIE SPUS!
    * EU EXIST! EU MERIT!
    * MA SIMT LIBER SA-MI EXPRIM EMOTIILE!
 
* SUNT RECUNOSCATOR PENTRU O CHAKRA A GATULUI DESCHISA SI ECHILIBRATA!

12 comentarii:

  1. Foarte interesant si de ajutor. Multumesc pentru aceste informatii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Extrem de util si bine acordat! Multumesc, este exact ceea ce am nevoie acum.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc mult, este foarte bine prezentat

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte folositor și de pus în practica. Mulțumesc enorm

    RăspundețiȘtergere
  5. cum aleggem..din aceasta perspectiva, intre ce gandim ca este ok si ce simtim sa facem?

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt uimit de ceea ce am citit!!
    Mi-am eliminat tiroida (gusa+ceva nasol acolo in interior).
    Eram timid, anxios, nervos, mama a tipat la mine toata copilaria si nu numai, n-am fost lasat sau incurajat sa ma exprim, am fost criticat, mi s-a impus un anumit traseu profesional.
    Cu doi ani inainte de a descoperi problema la tiroida am simtit nevoia sa fac ceva. M-am inscris intr-un club unde se invata vorbitul in public. M-am inscris intr-o scoala de ghizi unde am avut contact cu foarte multa lume. Am simtit aceasta nevoie de a comunica.
    Imi place sa ascult mantrele OM - pur si simplu - din cand in cand le ascult.
    Am mers la psiholog si grupuri de terapie si sunt in etapa in care scriu o scrisoare.....
    Mi se pare uimitor ca am facut tot ce am descris mai sus fara sa fi stiut de existenta chakrei 5. Si am ajuns pe aceasta pagina pentru ca m-am hotarat sa-mi fac un tatuaj si dupa lungi cautari am ajuns la simbolul chakrei 5 - la care m-am oprit. Si incercand sa-i inteleg semnificatia am ajuns pe aceasta pagina. Multumesc pentru informatii!!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Este minunat sa ai aceasta chakra deschisa.asteptam de 21 de ani. Copilăria mea a fost plina de urlete și judecata pe nedrept. Sufeream de tiroida și de astm și apoi durere de ureche insuportabila.. Acesta a fost punctul culminant sa zic asa. Am stat în durerea urechii pana la capăt. Sa vad ce se întâmplă. Apoi am apelat la un psihoterapeut hotărâtă sa fiu sincera la maxim.. Și în 2 săptămâni mi sa deschis aceasta chakra. Mulțumesc, multumesc, multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  8. Soacra mea aproape că m-a omorât, m-a dat afară din casă de multe ori, soțul meu a vrut mereu să semnez un ardei de divorț, totul pentru că nu am putut să rămân însărcinată, până l-am cunoscut pe Dr. DAWN ACUNA, Acest doctor Ea a promis că mă va ajuta după ce i-am explicat situația mea și chiar acum vreau să-i mulțumesc Dr. Dawn pentru că s-a ținut de cuvintele ei. În acest moment, soacra mea și soțul meu mă iubesc atât de mult. Sunt insarcinata, totul datorita Dr. Dawn acuna, contactati-o daca aveti dificultati sau situatii proaste chiar acum.
    *Dacă vrei să-ți schimbi soacra.
    *Daca vrei sa ramai insarcinata.
    *Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
    *Dacă vrei ca vraja să fie activă.
    Si etc.
    Scrie-i pe Whatsapp: ,{ +2348032246310 }

    RăspundețiȘtergere