marți, 6 martie 2012

Energie, vibratie, atractie

Dragii mei, vrand sa-mi fac putina ordine in idei si sa pregatesc unul din atelierele pentru tabara, m-am gandit ca as putea s-o fac public, cum ii sade bine unui blogger adevarat. Pai nu? Ar fi pacat sa nu va bucurati si voi de treaba asta! :)

Asadar, ce-ar fi de spus despre energie si cum se leaga treaba asta cu sanatatea noastra, cu fericirea, cu legea atractiei si practic cum ne poate ajuta conceptul de energie sa ne creem viata la care visam.

Despre energie se pot scrie (si sigur ca deja s-au scris) carti intregi. Dar haideti sa vedem cum as putea sumariza eu pe scurt si pune cap la cap toate informatiile pe care le-am aflat de-a lungul vremilor. Desi mi-a placut mult fizica, nu sunt om de stiinta, asa ca prezentarea mea va fi una mai mult intuitiva decat tehnica dar insotita de toate informatiile stiintifice pe care mi le pot aminti acum. Enjoy!

Ce este de fapt energia?

De mii de ani, yoginii si alti oameni orientati catre lumea nevazuta a spiritului au sustinut ca intregul Univers este energie si ca aceasta energie este de fapt o proiectie a constiintei Universale si implicit umane. Ei au sustinut ca suntem toti UNU. Si aceasta idee merge dincolo de ce ne-am putea imagina in prima faza. Suntem de fapt una cu toti ceilalti oameni, suntem una cu plantele si animalele, suntem una cu marile, oceanele, muntii si padurile, suntem una cu intreg pamantul, cu aerul pe care-l respiram cu stelele si planetele. Exista un singur organism si la fel cum fiecare celula din corpul nostru comunica cu toate celelalte miliarde de celule, la fel si intre fiecare componenta a Universului in care traim, exista comunicare si schimb de energie! Dar ce inseamna mai exact a fi toti UNU?

Oamenii de stiinta, mergand cu investigatia pana in strafundurile lumii fizice dar si a celei non fizice au descoperit intr-un final ca acelasi lucru sta la baza amandurora: unde, energie, vibratie. Inclusiv ceea ce mai demult se credea a fi vid este de fapt un spatiu plin de fotoni (adica particule de lumina).
Mai mult, stiinta a descoperit ca toata aceasta "energie" Universala formeaza un camp (numit "the matrix" cu mult inaintea sa apara filmul celebru cu acelasi nume) unitar, un fel de organism in cadrul caruia totul comunica. S-a constatat ca orice obiect care la un moment dat a fost un intreg, daca este desfacut in bucati, acele bucati vor avea o comunicare subtila, modul ei de functionare fiind inca greu de elucidat. Astfel, daca voi lua o bucatica de ADN din corpul meu si o voi duce la sute de kilometri distanta, acea bucata de ADN va reactiona la tot ceea ce mi se intampla mie, ca si cum ar face inca parte din corpul meu (acesta este un fapt demonstrat stiintific). Daca eu sunt amenintata sau agresata, acea bucatica de ADN va suferi la fel ca ADN-ul care inca se gaseste in corpul meu.

Pe acelasi principiu, oamenii de stiinta au dedus, ca daca Universul s-a creat in urma unui Big Bang, asta inseamna ca tot ceea ce exista a fost la un moment dat un intreg. Asta explicand intr-un fel existenta acestui "camp" in cadrul caruia toata materia din Univers comunica intr-o limba necunoscuta.

Apropo de asta, stiati ca atunci cand girafele incep sa manance frunze dintr-un copac, toti copacii din zona devin toxici? Anuntati de primul copac atacat de girafe, ceilalti incep sa produca toxine in frunze ca sa se protejeze. Girafele simt asta dupa prima imbucatura si renunta. Uau! Nu-i asa ca-i uimitor? De unde stiu copacii, cum fac, cum comunica? Pentru stiinta este ceva incredibil care trebuie figured out, dar pentru cei care aleg sa-si folosesc mai mult intuitia decat ratiunea, nu e nevoie sa intelegem! In loc sa ne chinuim sa-i dam de cap putem sa ne bucuram de beneficiile acestei informatii! Acesta poate fi un concept foarte valoros care sa ne schimbe viata pentru totdeauna! Tot ceea ce exista in Univers comunica! Suntem cu totii conectati prin fire invizibile, in aceasta tesatura minunata a creatiei!

Asadar, pana si stiinta a ajuns sa confirme, desi informatiile sunt inca mind blowing pentru oamenii de stiinta, teoria iluminatilor care sustin de mii de ani ca suntem toti UNU si orice rau ii faci oricarei fiintei din Univers, ii faci rau acestui UNU si implicit tie care faci parte din el. Suntem toti un singur organism si oricat am incerca, nu ne putem separa nici de ceilalti oameni, nici de natura, nici de animale sau plante.

Asadar asta ar fi prima concluzie legata de conceptul de energie: Totul in Univers este energie si vibratie si totul in acest Univers comunica si face parte dintr-un intreg. Iata si un filmulet care exemplifica mai bine ce inseamna vibratia si ce efecte are frecventa vibratiei.

A doua informatie extrem de interesanta care pe mine m-a uimit atunci cand am aflat-o este ca totul este 99.99% vid. Atomul, cea mai mica particula la care a ajuns stiinta, este formata din nucleu si din electroni care graviteaza in jurul nucelului. Partea interesanta este ca, facand o analogie, nucleul este ca o minge de baseball pe un stadion, restul spatiului fiind vid. Asadar noi suntem facuti din 99.99% vid, pietrele sunt 99.99% vid, plantele, animalele si tot ceea ce exista este 99.99% vid. Dar sa ne reamintim ca de fapt vidul este plin de fotoni.
Ceea ce inseamna ca we are all made of light! :) Isn't that great? :)

Ceea ce este si mai interesant, este un experiment despre care am aflat de la Gregg Braden, in care, intr-o eprubeta vidata (adica plina cu fotoni) s-a introdus ADN uman. Fotonii erau la inceput dezordonati, iar dupa introducerea ADN-ului au format un lant frumos si armonios si au ramas in aceasta formatie si dupa inlaturarea ADN-ului. Ceea ce inseamna ca fotonii reactioneaza la ADN-ul uman, ceea ce inseamna ca vidul reactioneaza la ADN-ul uman, ceea ce inseamna ca 99.99% din tot ceea ce exista raspunde la ADN-ul uman. UAU!!!

Asaaaa! Pana acum ati inteles? Sper ca daaaa! :)
Atunci, haideti sa revenim la energia corpului uman si la cum ne ajuta sa ne facem o viata mai buna. Pe langa hrana si apa, ca sa poata exista omul are nevoie si de aceasta energie (forta vitala).

Filosofiile orientale (si nu numai) sustin ca pe langa corpul fizic, avem si un corp energetic, iar aceasta energie care circula prin noi, este captata de propriul nostru sistem energetic, adica de catre chakre, din energia Universala, adaptata nevoilor noastre si distribuita in diverse parti ale corpului nostru. Din acest punct de vedere orice problema a corpului fizic sau orice aspect al vietii noastre care scartaie (relatii, bani, succes, multumirea de sine... etc) se traduce de fapt printr-un blocaj sau un dezechilibru energetic. Iar daca lucram direct cu energia vom rezolva problema mult mai repede si mai simplu, decat sa ne chinuim sa schimbam realitatea.

Chakrele sunt niste vortexuri de energie si functioneaza ca niste transformatoare care preiau energia Universala si o distribuie in corpul fizic dar si in celelalte corpuri (mental, emotional). Aceasta energie are o anumita vibratie, si mai nou exista aparate care pot masura aceasta vibratie. S-a constat astfel ca energia unui om sanatos difera de energia unui om nesanatos si ca, spre exemplu, energia legumelor si fructelor crude este mult mai mare decat energia produselor animale.

Astfel, s-a constatat ca inima umana are o energie mult mai puternica decat creierul uman si un camp de actiune mult mai extins. In functie de starea pe care o avem si emotiile pe care le simtim, noi purtam intotdeauna in jurul nostru o bula de energie cu vibratie mai pura sau una cu energie mai joasa. Prin intermediul acestei bule noi interactionam energetic cu orice fiinta cu care intram in contact.
Frecventa de vibratie a corpului uman sanatos si relaxat este foarte apropiata de cea a pamantului, pe cand toate aparatele electromagnetice cum sunt telefonul si calculatorul au o vibratie nociva pentru corpul nostru. De aceea, ori de cate ori va simtiti obositi, stresati, suparati, lipsiti de energie, mergeti undeva in natura, descaltati-va daca este posibil, imbratisati un copac sau stati pur si simplu pe iarba si reconectati-va cu energia mamei Pamant. Este cea mai simpla metoda de echilibrare energetica!

Asadar pana acum am aflat ca:
- Universul este energie
- Tot ce exista in Univers nu numai ca este energie dar face si parte dintr-un singur organism in interiorul caruia totul comunica. Suntem legati prin niste fire magice de tot ceea ce exista!
- Materia este de fapt 99.99% vid
- Vidul este plin cu fotoni
- Fotonii raspund la ADN-ul uman ceea ce inseamna ca structura materiei ractioneaza la ADN-ul uman
- Fiecare fiinta are o energie corespunzatoare, iar daca aceasta energie este blocata sau dezechilibrata asta se va traduce in probleme de sanatate, nefericire, lipsa abundentei din viata noastra.. etc
- Inima creaza in jurul corpului nostru un camp energetic iar vibratia acestuia depinde de emotiile pe care le simtim. Prin acest camp interactionam la nivel energetic cu cei cu care intram in contact.

- Cea mai simpla metoda de echilibrare energetica este o excursie in natura. cu cat natura este mai salbatica cu atat are o vibratie mai benefica.

Ca sa extindem mai mult aceasta idee, va voi spune ca de fapt nu numai corpul nostru este energie ci si gandurile noastre sunt energie. Fiecare gand are o vibratie si un impact in acest Univers energetic de care am vorbit mai devreme. Fiecare gand, fiecare emotie si fiecare actiune a fiecarui om sunt ca niste piatre aruncate intr-un lac. Toate acestea creaza unde care se propaga apoi pe toata suprafata lacului. Fiecare gand pe care-l gandesti are o vibratie si lasa o amprenta energetica asupra Universului in care traim.

Si iata ca ajungem si la Legea Atractiei!

Daca ati vazut filmul The Secret sau ati citit diverse carti de acest gen stiti la ce ma refer. Daca nu, va recomand calduros filmul The Secret si cartea Legea Atractiei.

Aceasta Lege spune ca totul in Univers este energie care vibreaza. Pana aici deja am discutat. Za funky part este ca obiectele, persoanele si evenimentele care au aceeasi vibratie se atrag! Tot din aceasta teorie face parte si ideea ca noi, oamenii, ne creem intreaga viata, tot ceea ce obtinem, ceea ce ni se intampla, oamenii care apar in viata noastra, atragandu-i prin gandurile si emotiile pe care le avem. Mai precis prin vibratia pe care o lansam in Univers prin fiecare gand si emotie pe care le avem, prin acea bula de energie pe care o avem in jurul inimii noastre. In contextul a tot ceea ce tocmai am discutat... nici nu suna prea deplasat, nu-i asa? Universul este corpul nostru extins si tot ceea ce facem, suntem, credem, simtim sau gandim se reflecta in tot ceea ce exista!

Fiind conectati prin aceste fire nevazute la tot ceea ce exista in Univers, noi avem capacitatea sa atragem in viata noastra tot ceea ce vrem... dar atragem si ceea ce nu vrem, daca vibram pe frecventa acestor aspecte.

Atata timp cat nu suntem constienti de aceste concepte, noi ne vom crea viata in mod inconstient. De multe ori ne gandim la lucruri pe care nu ni le dorim, ne gandim la probleme sau la situatii neplacute, ne strofocam creierii incercand sa evitam suferintele viitoare. Toate aceste ganduri si emotii negative sunt cele care atrag in viata noastra mai mult din ceea ce incercam sa evitam. De aceea, daca iti doresti sa te simti stapan pe propria viata, renunta sa mai incerci sa controlezi exteriorul. E inutil si cateodata dureros :) In schimb, concentreaza-ti energia pe interior. Singurul lucru asupra caruia ai control deplin e felul in care te simti. Poate suna curios si ciudat pentru unii din voi, asa cum a sunat si pentru mine la inceput: sigur ca da, pot sa aleg sa nu ma mai simt trista!?? pai daca ma simt trista, eu ce pot sa fac? Mi se parea o nerusinare sa sustii ca eu aleg cum ma simt, cand eu bocesc de numa' pentru ca am fost ranita... de un rautacios nesimtit, bineinteles! Pe care o sa-l tin minte si nu-l voi ierta decat daca vine in genunchi si-si cere scuzele de rigoare!

Nu puteam concepe ca eu aleg cum ma simt si basta! Dar cu toate astea, am lasat aceasta idee sa-si gaseasca un mic locsor la mine in minte si incet, incet, am ajuns la concluzia: uaaaau! asa e! eu aleg cum ma simt. Felul in care te simti e in fiecare moment o alegere personala! Ce daca mi-a vorbit urat, ce daca m-a ranit, ce daca nu ma iubeste sau nu ma apreciaza cutare? De ce sa mai adaug si eu la toate astea si sa ma simt aiurea? Refuz sa ma simt aiurea! Treaba lor ce-mi zic! Eu aleg sa ma simt bine orice-ar fi! Si gata! :)
Asta inseamna a-ti asuma responsabilitatea pentru ceea ce simti! Intr-adevar nu vei mai putea da vina pe altii pentru felul in care te simti si cateodata iti va fi greu sa accepti ca tu esti responsabil (atentie, NU "de vina", ci responsabil) pentru emotiile negative. Va fi greu, mai ales la inceput, dar odata cu responsabilitatea vine o mare eliberare si o mare forta! Vei fi liber si independent si vei stii ca numai de tine depinde cum te simti si ca sta in puterea ta sa te simti bine! Si vei invata incet, incet sa stapanesti aceasta putere :)

Poate nu intotdeauna suntem constienti de aceasta alegere, dar sigur o avem de fiecare data! Asta inseamnna sa-ti iei responsabilitatea absoluta pentru felul in care te simti. Nimeni nu te poate de fapt rani sufleteste. Nimeni nu te poate supara sau enerva! Tu alegi asta in fiecare moment!

Cand stam in preajma cuiva enervant, pare a fi obligatoriu sa ne enervam, nu-i asa? Ei bine, nu e! De multe ori avem impresia ca e absolut normal sa pastram ranchiuna cuiva care ne-a suparat, dar nu uitati ca aceasta ranchiuna ne face rau numai si numai noua. A fi suparat pe cineva este ca si cum ai bea otrava asteptand sa moara vinovatul. Ranchiuna si neiertarea ne fac rau in primul rand noua insine! Si in plus, de ce ti-ai dori sa ranesti pe cineva? Te face asta sa te simti mai bine? Nu! Tot ce-ti doresti atunci cand refuzi sa ierti este iubire, apreciere, dragoste neconditionata! Ei bine, poti sa-ti dai toate astea singur, refuzand sa te mai ranesti tinandu-te in starea de victima si lasandu-i pe altii sa aiba control asupra felului in care te simti! Emotiile negative sunt foarte puternice si pe langa faptul ca ne fac sa ne simtim inconfortabil, pe termen lung ne slabesc corpul si imunitatea, ne fac sa suferim fizic si emotional si in plus atrag in viata noastra si mai multe motive de suparare!

Asadar haideti sa uitam, sa iertam, sa ne vindecam si sa alegem in fiecare moment sa ne simtim bine, sa alegem in fiecare moment ganduri frumoase, creative, pline de speranta si bucurie!

Haideti sa ne eliberam de dependentele emotionale fata de ceilalti! Nimeni nu te poate face fericit doar tu insuti! Si nimeni nu are dreptul sau puterea de a te rani sau ferici! Tu esti propriul tau stapan! Tu esti stapanul emotiilor tale, al gandurilor tale, al vietii tale!

Un alt aspect important ar fi ierarhia pe care o au toate aceste lucruri interconectate de care am vorbit pana acum. Acest intreg: corp~minte~spirit, body~mind~spirit cum mai este numit, este cel la care ma refer eu de multe ori cand spun "abordare holistica a vietii". Asadar, la baza piramidei este corpul fizic. El este cel care confirma, fara dubii, daca ceea ce facem, gandim, simtim, este spre binele nostru sau nu. Cand corpul sufera inseamna ca avem ceva de invatat legat de felul in care percepem viata.

Apoi, deasupra corpului fizic sunt emotiile. Ele atrag in viata noastra lucruri care vibreaza pe aceeasi frecventa cu ele. Daca ne simtim optimisti, bucurosi, recunoscatori, plini de iubire, Universul va aduce in calea noastra tot mai multe motive sa ne simtim asa. Iar daca vom avea emotii negative, Universul ne va aduce confirmari ca suntem indreptatiti sa ne simtit rau. Va fi ceva de genul: Vezi, ti-am zis eu ca mie nu-mi iese nimic si ca viata-i grea! Uite dovada!

Nu uitati, in Univers, nu exista nimic batut in cuie sau adevaruri absolute. Totul se desfasoara exact asa cum iti propui/imaginezi/crezi/gandesti/simti!
Corpul fizic reactioneaza la aceste emotii. Cu cat simtim mai multe emotii negative, cu atat corpul nostru va avea mai mult de suferit. Dar, avem la dispozitie o gramada de timp. Mai intai vom simti un disconfort mic. In acest moment ar trebui sa ne intrebam: ce anume am gandit, care nu este in acord cu sufletul meu? Iar daca deja suferim de o boala grava inseamna ca deja furnizam energie unei anumite credinte negative de foarte multa vreme. Si este imperativ sa ne schimbam modul de gandire!

De cate ori avem stari negative, emotii negative, este o buna ocazie sa depistam o credinta gresita, cu care sufletul nostru nu este de acord. Sufletul vede intotdeauna partea buna si frumusetea in orice situatie sau persoana sau relatie! Si mai ales vede potentialul si lumina nepieritoare din noi insine! Nu uita, nu esti niciodata singur! Ingerul pazitor este aici intotdeauna! Chiar si in cele mai grele momente el vede potentialul vindecator al acelei situatii! Si te tine in brate cu aripile lui pline de alinare :)

Pe urmatoarea treapta, dupa corp si emotii este mintea. Ea guverneaza emotiile. Gandurile pe care le avem ne fac sa ne simtim intr-un anume fel. De aceea, ori de cate ori simtim emotii negative, singura explicatie este ca am gandit sau gandim ceva ce nu este in acord cu sufletul nostru. Depisteaza care este aceasta credinta negativa si apoi elimin-o cu tapping sau ia-o la intrebari si convinge-te ca este o credinta falsa, care nu-ti aduce nimic bun.

Atunci cand aveti un sentiment negativ intrebati-va: ce anume tocmai am gandit? Si dupa ce aflati care era gandul sau credinta, treceti la pasul 2: Aha, deci asta este o minciuna! Sufletul meu crede exact opusul! Si intr-un mod foarte simplu, ati afla ce ganditi negativ si ce ar trebui sa puneti in locul acelei credinte negative! Apoi, rugati ingerii sa va ajute sa eliminati toate aceste credinte!

De cele mai multe ori aceste credinte sunt de genul: nu sunt bun de nimic, mie nu-mi iese, dumnezeu nu ma iubeste, nimeni nu ma iubeste, nu merit, cine sunt eu sa fac asta, sunt trist, sunt distrus, sunt un nimeni, sunt prost, am gresit, e iremediabil, sunt condamanat, sunt o victima, sunt slab, n-o sa reusesc niciodata, sunt singur, n-o sa fiu niciodata fericit... toate astea sunt niste minciuni cu care sufletul tau nu este de acord! And that's why it feels bad when you think it!

Asaaa. Apoi, deasupra corpului, emotiilor si mintii este sufletul. Sufletul poate sa ne scoata din orice impas. Daca ne vom urma sufletul vom fi intotdeauna castigatori! Spre deosebire de minte, sufletul cunoaste planul divin, sufletul ne vede intotdeauna partea buna si are intotdeauna solutiile cele mai simple si mai performante. Sufletul nostru este conectat la divinitate si este cel care ne lumineaza calea si ne duce inspre mai bine! Sufletul este reprezentat la nivel fizic de inima si dupa cum spuneam, inima are un camp electromagnetic muuult mai puternic decat al creierului. Asadar, haideti sa linistim mintea (prin meditatie, rugaciune, stat in natura) si sa lasam sufletul sa ne conduca!

Da, este adevarat ca putem lucra pe toate planurile, putem lucra cu energia corpului, putem lucra cu energia emotiilor, putem lucra cu gandurile si cu energia mentala, dar cea mai puternica este energia sufletului. Haideti sa ne reconectam la intuitia noastra! Fiecare are propria sa busola! Sufletul tau care te poate duce oriunde iti doresti si care iti poate da orice iti doresti (daca este spre binele tau mai inalt)! Absolut orice! Indrazneste sa visezi!

De obicei, dorintele care nu se implinesc sunt cele ale mintii, sunt cele care nu vin din suflet. Daca totusi, iti doresti ceva din tot sufletul si nu se intampla, inseamna ca fie ai niste credinte negative care iti spun ca nu e ok sa primesti ceea ce-ti doresti, fie nu crezi ca meriti, fie crezi ca e imposibil si nu crezi in puterea Universului. Credinta este absolut necesara atunci cand incerci sa te folosesti de Legea Atractiei ca sa obtii ce-ti doresti.

Asadar, aminteste-ti copile drag, ca Dumnezeu te iubeste din toata inima!! Aminteste-ti ca ai la dispozitie armate de ingeri care vor sa te ajute! Trebuie doar sa le ceri ajutorul, sa le spui ce-ti doresti si sa ii rogi sa te ajute! Aminteste-ti ca meriti! Ca esti frumos si bun si minunat si mult iubit! Si ca traiesti intr-un Univers magic in care TOTUL e posibil!
Aminteste-ti ca ai venit aici sa te bucuri, sa ne bucuram impreuna!
Reaminteste-ti cine esti! Reaminteste-ti si crede!

Recitind acum tot ce-am scris imi dau seama ca ar mai fi foarte, foarte multe de spus si desi ma voi opri aici (cu speranta ca am facut cat de cat lumina asupra subiectului) inchei cu mare bucurie vazand cum toate conceptele pe care le-am simtit a fi adevarate de-a lungul timpului, se leaga frumos si formeaza un tablou concludent si plin de insemnatate :) Sper ca asa vi se pare si voua!
Iar daca simtiti nevoia de mai multe informatii va rog sa-mi spuneti si voi reveni asupra subiectului. Subiect care, de altfel, sumarizeaza toate conceptele care ma insotesc in viata, fiindu-mi sprijin de nadejde la bine si la greu :) Reamintindu-mi mereu cine sunt si cat de frumoasa este de fapt viata!

Asadar, dragii mei dragi! Concluziile acestei incursiuni in lumea energiei si a vibratiei ar fi ca noi, oamenii, avem un impact uimitor asupra a tot ceea ce exista. Am fost facuti de creatorul nostru dupa chipul si asemanarea sa si acum este timpul sa ne asumam acest rol si sa incepem sa creem constient. Sa ne luam viata in propriile maini si sa ne asumam responsabilitatea pentru tot ceea ce creem in viata noastra, a familiei si a comunitatii in care traim, a societatii si a intregii Planete. We are the ones we have been waiting for! We are IT!

Haideti sa incepe sa ne creem viata in mod constient, alegand sa ne focusam numai pe ceea ce ne dorim, facand curatenie in gandurile si credintele noastre, alegand doar convingeri care ne servesc, punand fericirea noastra pe primul plan, ascultandu-ne mereu glasul inimii, actionand doar in moduri care au potentialul sa ne faca fericiti, lucrand cu energia corpului, asumandu-ne responsabilitatea pentru tot ceea ce simtim, facand yoga si miscare de orice fel, cerand ajutor ingeresc, meditand sau rugandu-ne, stand in natura, mancand sanatos si traind in comuniune cu tot ceea ce exista.
Esti o minune! Esti o fiinta magica cu resurse infinite! Esti iubire! Esti totul!

Te iubesc!

4 comentarii:

  1. hi, hi, pai daca-i asa, atunci ma bucur ca ti-a placut! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Super articol Teo!!! Stiam eu ceva ceva despre toate astea, dar acum parca m-ai luminat mai tare. Cred ca este un articol pe care ar trebui sa-l citesc zilnic, cand ma trezesc, pana imi intra in cap ca doar eu si numai eu sunt raspunzatoare de ceea ce mi se intampla.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Lagee si multumim muzelor! :)
      Cred ca si eu ar trebui sa-l mai recitesc din cand in cand :)

      Ștergere