joi, 1 martie 2012

Vlastari la tine acasa - tutorial pas cu pas

Iata si tutorialul promis despre cresterea vlastarilor.

Se pot creste in acest fel vlastari de orice fel (floarea soarelui, broccoli, ridichi.. etc) cat si iarba de grau sau de alte cereale. Vlastarii inseamna plantute verzi, foarte tinere si sunt o sursa de enzime si vitamine ieftina si la indemana oricui, mai ales pe timp de iarna. Unde mai pui ca mai proaspat de atat nu se poate! Ii poti taia direct in farfurie :)

Asadar sa purcedem.

1. Se pun semintele la inmuiat, peste noapte, in apa suficienta. Atentie la seminte: trebuie sa fie nedecorticate si crude. Am avut si eu experimentele mele nereusite incercand sa cresc vlastari din seminte de floarea soarelui decorticate :) Nu-i nimic! You live, you learn! :) In poza de mai jos avem semintele de floarea soarelui stand cuminti la inmuiat. Aproximand retrospectiv cred ca doi pumni (mici) de seminte ajung pentru o tavita cam cat o foaie A4.

2. A doua zi se spala semintele sub jet de apa in chiuveta (norocosilor care sunteti voi, ca aveti jet de apa! lasa ca io le spal cu jetul din galeata :D) si se pun la scurs intr-o sita, strecuratoare sau ce se gaseste pe la casa omului.
Iaca semintele de ovaz care se odihnesc in sita:

Se uda de 2 ori pe zi, tot sub jet de apa, pana incep sa incolteasca. Timpul in care se va intampla asta depinde de seminte, de cat de des le udati, de temperatura si de descantecele cu care le dezmierdati. Veti stii ca au incoltit pentru ca le cresc colti :) Funny, ha? :)
3. Cand le-au dat bine coltisorii se pregatesc tavile. Puteti folosi tavi de plastic care se gasesc la menaj sau niste tavite mai smechere cum sunt cele albe din pozele mele, care se gasesc la Metro. Ideal ar fi sa fie un pic mai inalte. Astea au 4 cm. Dar ovazul l-am pus in niste tavi mai scunde (de vreo 2-3 cm) si a mers la fel de bine! Am pus chiar si in niste farfurii de plastic de la ghivece. Asa ca orice aveti prin casa will do! Puneti un strat de 1 - 2 cm de pamant in tavite. Pamant gasiti la florarie sau in spatele blocului sau de pe unde mai puteti face rost. Orice fel de pamant e bun! Plantutele au nevoie de el mai mult pentru suport de radacini, nu pentru nutrienti. O observatie de tinut minte este ca plantutele se tin la intuneric in primele zile dupa care, cand incep sa creasca, au nevoie de lumina indirecta doar 2 ore pe zi. In ultima zi, inainte de recoltare, ar fi ideal sa stea cateva ore la soare, dar nu-i obligatoriu nici asta.

4. Peste pamant puneti semintele incoltite una langa alta. Pe cat posibil, evitati sa le suprapuneti, dar daca se intampla nu va impacientati, nu-i asa mare baiu'!

Observati micii coltisori?

5. Dupa ce ati terminat de insamantat, treceti la udat. Pentru asta, puteti sa faceti cateva gauri in dopul unei sticle de plastic de 1.5 litri. Puteti sa faceti gaurile cu un ac mai grosut incins. Prindeti acul cu un patent si tineti-l o tzara in flacara de la aragaz. Apoi infigeti acul in dopul de plastic de cateva ori. Ati obtinut o stropitoare meseriasa cu care veti uda de acum viitoarele plantute.
Ele se vor uda zilnic, din abundenta. Lasati-le un minut sa absoarba apa si apoi se scurge excesul. Udatul abundent se va petrece o data pe zi si inca o data de doua ori stropiti-le cu o fasaitoare de-aia de spalat geamuri. Nu stiu cum se numeste ea dar stiti voi la ce ma refer.
Dupa cateva zile plantutele incep sa se ridice.

Iata si stropitoarea de spalat geamuri de care va povesteam.

Incepe sa creasca si graul. Uite-l ce comic e in poza asta :D

Iar aici e valvoi :)

Eu i-am udat zilnic de 3 ori: o data din abundenta si de doua ori i-am "racorit" cu stropitoarea.
Si s-au facut tot mai mari:





6. Cand incepe sa le dea al doilea rand de frunzulite sunt gata de recoltat. Puteti sa-i mancati si mai repede, dar nu-i lasati sa creasca mai mari. Lastarii sunt cei mai sanatosi in prima faza, cand samanta elibereaza toti nutrientii cei valorosi.

Recoltarea se poate face folosind o foarfeca. Ii taiem cat mai jos posibil si se mananca cu tot cu codite. Nu se vor culege toti vlastarii odata pentru ca unii se dezvolta mai incet. Pe parcursul cresterii, dupa ce ii stropiti bine cu apa si sunt moi, dati jos din cojile negre care n-au cazut deja de la sine.
Initial cand ies din coaja, sunt galbiori, dupa cum se vede si in poza urmatoare, dar apoi, dupa o zi de stat la aer si putina lumina sa inverzesc.

Uite-i ce frumosi stau pe raft! Inveselesc toata casa! :)
Dar si-n farfurie le sta bine, nu-i asa? :D

Iarba de grau se taie cu foarfeca si va mai face o tura, mai putin productiva ce-i drept, dar deloc de neglijat. Din iarba de grau sau ovaz se face suc care se bea proaspat si care este o sursa bogata de calciu si este recomandat de foarte multi naturisti in curele de detoxifiere si in vindecarea bolilor foarte grave. Iar vlastarii de orice fel (eu ii prefer pe cei de floarea soarelui) se pot folosi si ei la sucuri dar se pot pune cu succes in salate sau in smoothies.

Pofta buna! :)

5 comentarii:

  1. Ce faci cu radacinile vlastarilor de floarea soarelui, dupa ce recoltezi tulpinile lor? Le arunci sau sunt utile pentru o noua serie de vlastari?

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult pentru explicatiile detaliate.

    RăspundețiȘtergere
  3. O treaba foarte serioasa povestita cu mult umor. Felicitari, te-am citit cu mare placere :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa traiesti Teo ! Imi e de mare folos ce ai postat aici. Iti multumesc. Despre miracolul vietii...intradevar suntem aici ca intr-un rai preasfant, intr-o bogatie de ,,de toate'' pe care doar DUMNEZEU putea s-o faca- Slavit sa-I fie Numele ! Urez tuturor oameniulor sa se bucure, sa invete sa se bucure din plin de aceasta bogatie fiindca timpul pe aici trece repede, repede. La multi ani in frumosul loc, Romania, pe care ni L-a dat Dumnezeu Bunul!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. De unde as putea cumpara si eu seminte ?

    RăspundețiȘtergere