luni, 20 februarie 2012

Origami si magia lucrului manual


Origami este o arta traditionala japoneza. Este practicata de peste 1500 de ani si este una din artele prin care japonezii si-au exprimat pasiunea pentru frumos si creativitatea. Cuvantul "origami” inseamna a impaturi hartia si asta si este, arta impaturiri hartiei in totul felul de forme fabuloase. Daca nu stiti prea multe despre origami, atunci sigur veti fi uimiti sa vedeti ce se poate face dintr-o foaie de hartie. Animalute, flori sau cutiute sofisticate, sunt parca scoase din jobenul unui magician. Poate va mai amintiti broasca din hartie pe care o faceam cand eram pustiulici si care tzopaia cand o apasam pe fund. Eh! Si aia tot origami este :)

Origami dezvolta indemanarea si simtul tactil, dezvolta creativitatea si fantezia, sustine o minte armonioasa si linistita si intareste legatura noastra cu natura pentru ca cele mai multe din modele sunt inspirate din natura. Printre modelele traditioanale cel mai cunoscut este cocorul. Exista o legenda veche in care japonezii cred si acum, care spune ca daca faci 1.000 de cocori origami zeii iti vor indeplini o dorinta.

In anumite culturi, chiar si in zilele noastre, arta plierii hârtiei face parte, din programul de învățare prin joacă, fiind un instrument educativ foarte interesant. Mai ales in contextul in care scopul educatiei este demonstreze unitatea universului printr-un set de activitati simbolice care să promoveze cooperarea si nu competitia, studiul naturii si lucrul manual.

Daca ma intrebi pe mine, lucrul manual de orice fel, fie el cusut, brodat, tesut, tors, mesterit, pictat, olarit, sculptat, framantat aluatul, gradinarit sau origami este un mod de meditatie prin care ne reconectam cu esenta divina din interiorul nostru. In timpul lucrului manual, mai ales in timpul unor actiuni simple si repetitive, in care stim exact ce avem de facut, mintea se opreste si se relaxeaza si noi putem patrunde mult mai usor in spatiul vast si linistit al inimii. De aici si sarcinile fizice, repetitive cu care maestrul il innebunea pe karate kid: spalat geamuri sau dat cu mopul :)
Nu uitati ca mainile sunt o extensie a chakrei inimii si exista un curent energetic care porneste din inima si iese prin maini.
Asadar, banalul „lucru manual” este de fapt o practica speciala, un portal magic care te poate duce pe taramuri neumblate si greu accesibile in alt mod! Iar cand mai multe persoane se intalnesc si fac asta impreuna starea meditativa este multiplicata. Inteleg acum de ce ma fascinau pe mine sezatorile traditionale unde femeile se adunau sa teasa si sa toarca si sa tricoteze haine pentru cei dragi :) Pareau a fi un loc magic unde timpul statea in loc si incet, cu rabdare, se teseau si intreteseau panze si povesti deopotriva.

De-asta, atunci cand am avut curaj sa-mi parasesc jobul de „analist” (auziti si voi cum suna!!! :D), m-am indreptat tinta spre lumea magica a hand-made-ului. Mi se parea fascinant sa fac ceva cu manutele mele. Orice! Mi se parea magie curata sa transformi ceva simplu, fara forma in ceva complex, ceva care exprima ceva. Procesul de creatie ma fascina dar si mai mult ma fascina procesul de realizare in care imi foloseam mainile si indemanarea. Si acum, ori de cate ori simt ca exagerez cu mentalul si devin prea filosoafa, abia astept sa fug in atelier sa fac ceva simplu care nu necesita strofocari mentale! :D Si ma linistesc imediat. Si apoi iar am chef de filosofari :D Si tot asa!

De-asta cred eu ca am fost mereu atrasa de lucrurile practice si manuale si m-am bucurat de fiecare data de relaxarea, calmul si claritatea pe care mi le ofera orice activitate fizica. In lumea in care traim, in care aproape totul este mental si artificial, lucrul manual este un mod de a reechilibra balanta, un mod de impamantenire, o oaza de pace, simplitate si rearmonizare cu cu fiinta ta! Lucrul manual poate fi folosit cu mare succes ca tehnica simpla de reechilibrare si vindecare!

Incercati si veti vedea! Sunt o gramada de magazine (inclusiv online) de unde puteti cumpara lut de modelat, fimo, margele, goblene si cate si mai cate cu care puteti sa va jucati in weekend sau seara dupa serviciu. Nu va cramponati in prostii de genul: nu ma pricep, eu nu sunt indemantica, eu nu am talent... bla, bla, bla. Fiecare din noi are inauntru un copil care are nevoie sa se joace si sa-si exprime talentul! Oricare ar fi el. Nu e nevoie sa faceti o opera de arta! Desi e foarte probabil sa iasa ceva care sa te surprinda! :) Si eu eram convinsa ca nu ma pricep si ca n-am talent si nici indemanare, dar am avut curaj sa incerc :)

Scopul este sa va jucati, nu sa realizati ceva anume. Dati-va frau liber si mosmonditi niste plastilina! Incercati sa brodati ceva. Desenati, zbarcaliti, pictati! Incercati orice activitate manuala! Va promit eu ca face minuni!
Si pentru ca tot vine 1 martie lansez o provocare. Va provoc sa faceti cu manutele voastre: MARTISOARELE pe care le veti da cadou de 1 martie!
Gasiti aici un tutorial simplu :) si puteti sa mai cautati pe net ca gasiti o sumedenie de idei si explicatii pas cu pas. Bineinteles, puteti fi si creativi! Nu trebuie sa fie un martisor clasic! Spre exemplu, poate fi un martisor origami! Sau orice altceva va trece prin cap :)
Vei vedea ce impact va avea asupra celor carora il vei darui, mai ales cand vor afla ca martisoarele de anul asta sunt facute de tine! ;) Un obiect facut de mana poarta vibratia si bucuria celui care l-a facut! Si asta e ceva nepretuit!

Apropo de asta, vom avea in tabara 2 ateliere de lucru manual. Unul de origami si unul in care Ancuta ne va invata sa pictam :) Ieeeei! Abia astept!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu