luni, 7 noiembrie 2011

Culorile Toamnei

E atat de frumoasa toamna!! I'm in love! Imi vine sa zic ca toamna are toate culorile mele preferate. Da' imediat ma gandesc: " pai si primavara are culori frumoase! dar si albul iernii imi place! si vara, cu atatea flori si verdeata..."
Anywayz... iaca ce poze am tras noi ieri in gradina, la cules de mere :)
In gradina de legume, am curatat straturile, adica am taiat resturile de legume si le-am presarat pe strat. In permacultura, dupa ce ai ridicat straturile odata, nu se mai sapa, asa ca la anul straturile vor fi gata facute, nu vom mai sapa in gradina never again. Inghetul si apoi dezghetul afaneaza pamantul si stratul de paie, fan si resturi de plante de deasupra solului, se descompune si formeaza un strat de compost afanat si hranitor. Dupa ce le-am acoperit cu resturile plantelor cultivate in vara ce-a trecut, urmeaza sa impaturim toate straturile intr-un strat gros de fan si pana la iarna sper sa se descompuna toate radacinile si cotoarele de diverse legume pe care le-am lasat pe strat. N-am prea studiat problema, dar din cate am inteles din filmuletele de permacultura, tot ce nu se mananca din legume se taie si se pune pe strat.

Vom vedea la primavara ce-a iesit!

Aici se vad straturile acoperite cu frunze de varza si broccoli iar in stratul din josul pozei a fost fasole. Chestiile aurii de pe strat sunt vrejii de fasole uscati. Sincer nu stiu ce se va intampla cu ei pana in primavara, daca se vor descompune... sau nu, dar experienta e mama invataturii asa ca we'll see :)

Pe unul din straturi l-am curatat bine, adica am scos toate cotolenele de rosii, frunzele de telina si toate radacinile plantelor care si-au avut resedinta in strat in 2011, le-am pus peste stratul vecin si am pus in stratul asta o juma' de kil de arpagica, niste usturoi, am semanat salata, spanac si flori si l-am acoperit cu mult fan. Rezultatul in poza de mai jos.

Cica ceapa si usturoiul se pot pune de toamna. Astfel obtinem ceapa si usturoi verde timpurii si daca le lasam sa imbatraneasca se fac mai mari decat suratele lor puse primavara. Salata si florile le voi rasadi in alte straturi. Le-am semanat de acum tot in ideea unor culturi timpurii! :)

In poza de deasupra e stratul in care au fost dovleceii. Au ramas cativa dovlecei neculesi care au imbatranit in strat si acolo i-am lasat. Pana la primavara se vor descompune si vor hrani pamantul pentru o noua cultura.

Luci culege mere.

Apoi se hodineste!

Ozzy face ture!

Teo se joaca cu batul!
Si soarele apune!

Cam atat de la Ileni! Ziua buna!

Un comentariu:

  1. Ce frumos! Mi-e asa dor de zilele petrecute la bunici, la tara... of, unde esti tu "vacanta de vara"?

    RăspundețiȘtergere