marți, 22 noiembrie 2011
My secret wish
Daca tot veni vorba de perfect day si perfect life astazi vreau sa va impartasesc un vis frumos si oarecum secret :)
De ceva vreme visez intr-un colt de suflet, parca neindraznind sa visez pe de-a-ntregul, la o loc magic. Povestindu-vi-l voua, fac acest vis mai clar, mai real, il aduc mai aproape si ii ofer mai mult spatiu in inima mea si poate si in inima voastra.
Locul meu magic s-a numit mai intai (in mintea mea) Healing Center si era vorba despre un loc pentru vindecare, in natura, unde sa poti manca sanatos, sa intelegi mai multe despre sanatate, nutritie, hrana vie, sa beneficiezi de terapii alternative si sa inveti ce inseamna boala si autovindecarea. Apoi evoluand odata cu mine, locul meu magic, s-a numit pe rand Happy Retreat, Yoga Retreat, Friends Village... si tot asa.
Nu stiu cat de mult conteaza numele, dar s-a conturat de-a lungul ultimilor 2 ani, dorinta arzatoare sa avem si noi in Romania, un loc unde oamenii sa vina si sa plece acasa intregi sau sa poata ramane acolo pentru totdeauna. O comunitate, un centru, un spatiu de Iubire. Un loc unde sa te poti deschide, sa te poti exprima complet, sa poti fii tu, un loc unde sa inveti terapii alternative, sa inveti despre permacultura, sa inveti despre mancarea sanatoasa, sa poti sa dansezi, sa canti, sa desenezi, sa poti sa gradinaresti, sa inveti sa comunici, sa inveti sa iubesti neconditionat, sa te deschizi, sa inveti si sa practici sporturi, yoga, sa inveti sa faci si sa ti se faca masaj, sa te relaxezi, sa innoti, sa ajuti si sa fii ajutat, sa inveti sa faci lucruri cu mana ta, sa cunosti oameni noi, sa legi prietenii, sa te redescoperi pe tine si Universul minunat din care faci parte!
Locul asta va fi o comunitate, un loc in natura, cu padure, cu rau, un sat "avangardist", cu oameni care locuiesc acolo si cu o zona comuna unde se pot intampla toate aceste activitati. Un loc unde ORICINE e binevenit sa ne viziteze sau sa locuiasca impreuna cu noi. Un loc plin de iubire, unde oamenii se aduna impreuna pentru a invata unii de la altii si a crea impreuna o lume MAGICA, un nou univers.
La un moment dar mi s-a parut ca visul meu e prea indraznet, apoi am crezut ca lumea se schimba rapid, ca totul se va transforma de la sine si ca visul meu secret nu mai are sens, desi imi doream mult sa pot locui candva acolo.
Acum stiu tot mai sigur ca acest loc este posibil, este necesar si este deja in proces de creare. Iuppi! Asa ca, daca va face cu ochiul un asemenea loc, va invit pe toti sa visam impreuna, sa punem fiecare un gand frumos, o dorinta, un strop de culoare in acest puzzle si intr-o buna zi sa ne intalnim cu totii acolo si sa celebram impreuna IUBIREA si MAGIA care ne-au adus impreuna!
sâmbătă, 19 noiembrie 2011
The Perfect Day - concuuuurs!!
Poti descrie fiecare moment din clipa in care te trezesti, pana seara, cand te pui in pat la culcare. Descrie casa in care locuiesti, oamenii care te inconjoara, felul in care te simti, lumea in care traiesti. Si nu uita: totul poate fi asa cum vrei, o viata perfecta, o lume perfecta! Nu te zgarci! Lasa-ti imaginatia sa zburde! Joaca-te! Fa-o cu usurinta si veselie, nu o transforma intr-un stres.
Daca aveti cat de cat o idee despre Legea Atractiei, despre puterea intentiei si a vizualizarii atunci intelegeti de ce am propus acest concurs. Absolut toate dorintele tale se pot implini cu conditia sa stii exact ce vrei si sa crezi ca poti obtine ceea ce vrei. Ambele conditii sunt indeplinibile, cu putina claritate, bunavointa, exercitiu si rabdare. A descrie ziua perfecta, ziua in care toate dorintele tale s-au indeplinit, in care totul e asa cum vrei tu sa fie, te ajuta sa vizualizezi si te ajuta sa clarifici ceea ce-ti doresti. De multe ori, noi nici nu ne dam seama cat de neclari suntem in mintea noastra. Habar nu avem ce ne dorim dar speram ca de undeva, cumva, cineva sa ne croiasca The perfect Life. Tu stii cum vrei sa arate lumea ta de vis? Stii ce vrei sa contina ea? Cum vrei sa te simti in fiecare zi? Cu ce ai vrea sa te ocupi? Cine vrei sa faca parte din ea? Cum ai vrea sa fie lumea in care traiesti?
Nimeni nu poate sa stie toate aceste detalii in afara de tine! Daca vrei ca viata ta sa se schimbe trebuie sa fii foarte clar cu privire la toate aceste lucruri. Iti poti transforma viata intr-o poveste magica incepand chiar acum :)
Nu mai astepta! Momentul pentru lumea perfecta este ACUM si cel care iti croieste aceasta viata perfecta esti chiar TU! Pune pe hartie toate dorintele tale, cu lux de amanunte, vizualizeaza, cauta poze pe net, viseaza si imagineaza-ti lumea perfecta! Acesta este primul pas din procesul de creatie al LUMII TALE MAGICE!
Astept povestile voastre la magicreminders@gmail.com pana pe 30 noiembrie 2011. Le voi publica apoi pe blog si voi anunta castigatorul/castigatoarea. La cerere, numele autorului poate ramane anonim.
Premiul este un hanorac UndA in valoare de 150 de lei, iar daca se intampla sa ne scrie si sa castige un personaj masculin ii voi face si lui un hanorac la alegere din modelele UndA
Abia astept sa citesc povestile voastre!!!!
PS: daca nu o faceti pentru concurs va doresc din suflet sa o faceti pentru voi! :)
vineri, 18 noiembrie 2011
Photo Shoot la Ileni
Lipie indiana
Bine, mie de fapt imi place sa fac paine din mosi stramosi si abia astept momentul in care voi folosi cuptorul cu lemne din Ileni! Intre timp, la aragaz, ma delectez cu niste lipii super simplu de facut din faina integrala. Sunt gata in 10 minute si merg de minune cu un ghiveci de legume. Spre deosebite de paine, mananci o cantitate mult mai mica si unde mai pui ca sunt si o tzara crocante :)
Eu am facut asa:
- o cana jumate cu faina integrala de grau (cred ca se pot pune si alte fainuri)
- 1 lingura de ulei de masline
- putina sare
Am framantat aluatul, am facut 2 gogoloaie, le-am intins cu facaletul. Am incins bine, bine o tigaie si le-am perpelit o juma' de minut pe fiecare. Le perpelesti mai mult sau mai putin dupa preferinte. Sunt yammiloase! Poftiti! :)
A new funky ME
Dupa ce m-am benoclat pe-acolo si m-am tot invartit in jurul cozii, m-am gandit ca mi-as dori ceva nou! Parca simteam nevoia sa actionez diferit. M-am hotarat asadar sa aleg cea mai frumoasa floare, cea care-mi face cel mai mult cu ochiu', indiferent de pret, de cat de mult sau putin tine inflorita, cat de sensibila este.. etc.
Si iaca pe cine am adus acasa:
Frumoasa, Sensibila si totusi Puternica, Eleganta, Vesela, Fresh, Alive... imi place la nebunie! Si sunt foarte mandra de mine. Am ales cu inima desi mintea imi spunea intr-una.. inclusiv pe drum spre casa, cu floarea-n brate: "e prea delicata! e prea fancy pentru tine! e scumpa! o sa se strice! n-o sa ai grija de ea si se va strica! bla, bla, bla!!!"
Vreau ca orhideea asta delicata si eleganta sa ma reprezinte pe mine. The new and improved me. The new sensitive me. Imi dau voie sa fiu mai sensibila, mai feminina, mai eleganta! Let's see what happens! :)
Am facut o alegere diferita and it feels great to explore something new! Va recomand!
miercuri, 9 noiembrie 2011
Vremea vindecarii
marți, 8 noiembrie 2011
Concluzii dupa prima vara de gradinarit - tips from za garden episodul 2
Acum ca s-a incheiat (cu mare succes) primul sezon de permacultura din gradina noastra, hai sa facem un mic rezumat :)
In episodul 1 va povesteam despre rosii, in episodul 2 vreau sa va zic cate doua vorbe despre toate celelalte culturi experimentate anul asta.
No hai sa purcedem! Incepem cuuuu...morcoviiiiii.
Noua ne plac morcovii! In salate, rontaiti ca atare, suc de morcovi sau pusi in mancare, morcovii sunt deliciosi. Am constatat ca, daca vrei sa ai morcovi toata iarna, cam trebuie sa pui multi! Eu am pus (cred) vreo doua plicuri si au iesit o plasa de morcovi. Ceea ce n-am facut totusi a fost raritul :P Daca i-as fi rarit s-ar fi facut mult mai mari. Cei cativa pe care i-am rarit s-au facut foarte faini. Mari, fragezi, rotunzi. Eu banuiesc in felul urmator: pentru ca pamantul este protejat de stratul de fan de deasupra, el nu se batuceste de la ploaie/soare/ploaie/soare, ramane afanat si astfel morcovii au loc sa se dezvolte si se fac rotunzi si frumosi. Am pus doua ture de morcovi, primii la sfarsit de aprilie si ceilalti prin mai. Tura 2 a ramas mult in urma. Asa ca recomandarile mele ar fi:
- Semananti morcovii devreme!
- Rariti-i (la timp)!
- Pastrati pamantul afanat, folosind metoda cu straturile inaltate si acoperite cu mulch in care nu se sapa si astfel pamantul ramane afanat.
- Puneti morcovi muuuuulti ca sa va ajunga toata iarna!! :)
Urmeaza vinetele:
Vinetele mele nu s-au facut foarte mari dar au fost delicioase. Am mancat si vinete din piata si desi au fost bunicile si alea, ale mele au fost mai bune. Rasadul de vinete l-am avut de la maica-mea. Am cumparat si rasad din piata dar n-au rodit nimic. Cam atat despre vinete, trecem la porumbul dulce:
Porumbul dulce a fost demential :) Am pus putin si in congelator dar majoritatea l-am mancat crud, imediat ce l-am cules si a fost super bun! Porumbul dulce se poate manca si crud, il puteti fierbe, se poate pune in salate, se poate congela. Il recomand! :) Eu am pus numai vreo 6-7 fire, pe marginea unui strat, care au produs niste mini stiuleti buni de tot, asa ca la anul vreau sa pun mai mult. Cica in gasca mai mare, porumbul este mai productiv. Se poate pune in combinatie cu fasolea, care se va sui pe porumb si nu va mai fi nevoie sa-i puneti pocie.
Am pus si pepeni in gradina dar nu s-a ales nimic de ei. Secretul consta in caldura. Pepenii au nevoie de multa caldura. Dupa cum vedeti in poza de mai jos, au rasarit pepeni cu duiumul in jurul unei bucati de beton postata pe iarba in urma renovarilor, taman intr-o zona unde aruncam noi de zor semintele de pepeni de la zecile de pepeni pe care i-am halit vara asta. Au rasarit singuri, de capul lor, intr-un loc unde nici pamant prea mult nu era. Asa ca daca vreti pepeni intr-o zona mai rece, semanati-i langa un pietroi care acumuleaza caldura si le tine de cald. La anul asa vom face!
Anul asta am pus cam 30-40 de fire de fasole din diverse soiuri: alba, pestrita, maro, de boabe, de teci...etc Este arhisuficient pentru fasole verde dar daca vreti fasole boabe atunci trebuie mult mai multa. Eu am cules 90% teci pe care le-am gatit pe parcursul verii + am pus in lada vreo 10 pungute si la final m-am ales si cu un bol de boabe de toate culorile. Pentru la anul vreau sa pun mai multa de boabe si sa ma informez mai bine care e de teci si care de boabe :)
Tecile uscate le-am pus la loc pe strat.
Asta este marele bol de boabe uscate care a rezultat din tecile pe care nu le-am ajuns sa le culeg cand erau verzi, ca s-au catarat pe arac in sus.
Dovleceii au fost vedete vara asta. Au fost super mega productivi si am si pus nenica o tona!
Concluzii:
- nu puneti dovleceii in mijlocul gradinii, in strat cu alte fiinte mai firave :) Nebunii astia cotropesc totul in jur. S-au suit peste toate plantele din stratul lor si pe rosiile si fasolea din straturile vecine.
- sunt foarte productivi si fac dovlecei non stop din iunie pana in august-septembrie.
- 10 fire sunt suficiente pentru o familie, toata vara, in conditiile in care am gatit dovlecei la greu, am facut si sucuri si am bagat si in lada
In poza de mai sus ma ocupam de luatul semintelor. Se lasa 2-3 dovlecei sa se imbatraneasca in strat, pana in august. Sunt maturi cand nu mai intra unghia (voastra) in coaja lor, adica coaja este destul de groasa/tare. Apoi ii culegeti si ii mai lasati vreo saptamana sa se odihneasca. Apoi se sparg, se scot semintele din ei si se pun la uscat.
Cu conopida si broccoli nu am avut succes anul asta asa ca posibil ca la anul, daca nu gasesc niste rasaduri adaptate zonei, sa nu mai pun. Broccoli a facut ditai frunzele dar nici un rod
si conopida a iesit mica, miculuta
De ardei sunt tare mandra!
S-au facut niste ardei frumooosi si mega gustosi! Si gogosari si capia si grasi si iuti. Rasaduri din productia proprie! Nestropiti, nesapati, nebibiliti!
Cei pe care i-am pus printre rosii si alte legume nu s-au facut asa frumosi. Astia frumosii au fost in strat: ardei capia, gogosar, iute, vinete si flori.
Dintre flori cel mai mult mi-au placut ferfenii si galbenelele... :)
Cica, aceste doua flori atrag multe insecte bune pentru gradina si secreta niste chestii in pamant care alunga viermii ce ar putea da atacul la radacinoase.
Puneti flori de toate felurile, peste tot in gradina!
Si lu' ozzy ii plac florile:
luni, 7 noiembrie 2011
Culorile Toamnei
Anywayz... iaca ce poze am tras noi ieri in gradina, la cules de mere :)
In gradina de legume, am curatat straturile, adica am taiat resturile de legume si le-am presarat pe strat. In permacultura, dupa ce ai ridicat straturile odata, nu se mai sapa, asa ca la anul straturile vor fi gata facute, nu vom mai sapa in gradina never again. Inghetul si apoi dezghetul afaneaza pamantul si stratul de paie, fan si resturi de plante de deasupra solului, se descompune si formeaza un strat de compost afanat si hranitor. Dupa ce le-am acoperit cu resturile plantelor cultivate in vara ce-a trecut, urmeaza sa impaturim toate straturile intr-un strat gros de fan si pana la iarna sper sa se descompuna toate radacinile si cotoarele de diverse legume pe care le-am lasat pe strat. N-am prea studiat problema, dar din cate am inteles din filmuletele de permacultura, tot ce nu se mananca din legume se taie si se pune pe strat.
Vom vedea la primavara ce-a iesit!
Aici se vad straturile acoperite cu frunze de varza si broccoli iar in stratul din josul pozei a fost fasole. Chestiile aurii de pe strat sunt vrejii de fasole uscati. Sincer nu stiu ce se va intampla cu ei pana in primavara, daca se vor descompune... sau nu, dar experienta e mama invataturii asa ca we'll see :)
Pe unul din straturi l-am curatat bine, adica am scos toate cotolenele de rosii, frunzele de telina si toate radacinile plantelor care si-au avut resedinta in strat in 2011, le-am pus peste stratul vecin si am pus in stratul asta o juma' de kil de arpagica, niste usturoi, am semanat salata, spanac si flori si l-am acoperit cu mult fan. Rezultatul in poza de mai jos.
Cica ceapa si usturoiul se pot pune de toamna. Astfel obtinem ceapa si usturoi verde timpurii si daca le lasam sa imbatraneasca se fac mai mari decat suratele lor puse primavara. Salata si florile le voi rasadi in alte straturi. Le-am semanat de acum tot in ideea unor culturi timpurii! :)
In poza de deasupra e stratul in care au fost dovleceii. Au ramas cativa dovlecei neculesi care au imbatranit in strat si acolo i-am lasat. Pana la primavara se vor descompune si vor hrani pamantul pentru o noua cultura.
Luci culege mere.
Apoi se hodineste!
Ozzy face ture!
Teo se joaca cu batul!
Si soarele apune!
Cam atat de la Ileni! Ziua buna!