Ca tot omul de rand, acum cativa ani, nici eu nu stiam prea bine, a se citi habar n-aveam, ce si cum inseamna fructe cu adevarat coapte. Si ma duceam la carfur si umpleam cosul cu tot felul de fructe exotice si cand ajungeam acasa abia asteptam sa mananc din ele. Si numai ce imbucam eu din ele ca ma si gandeam: "Doamne iarta-ma da' ce aberatii de fructe mananca oamenii astia exotici!" Cand de fapt si de drept, toate cele nu avea nici un gust pentru ca erau culese cu mult inainte de vreme. Mango, avocado, papaya... si alte alea, erau toate necoapte si drept urmare aveau un gust oribil.
La banane ce sa mai vorbim, am vazut ca toata lumea se inghesuie sa le ia pe alea verzi si alea cu adevarat coapte le vand apoi la jumatate de pret, ca cica sunt "calitatea a doua".
In poza de jos avem niste banane NEcoapte! Sunt ele galbene si aratoase dar NU sunt coapte... inca.
Ce am aflat mai apoi din propria experienta este ca fructele cu adevarat coapte sunt delicioase!!
Aceste fete pistruiate din poza de mai jos sunt niste banane cu adevarat COAPTE! :) Si super dulci si sanatoase. Bananele sunt printre putinele fructe care inca isi sporesc valoarea nutritiva dupa ce au fost culese. Isn't that great?!
Si cea mai tare veste este ca ele se pot coace si acasa, stand pe raft. Asadar, putem cumpara cu incredere banane necoapte, le punem pe un raft unde sa aiba caldura si lumina (dar nu soare direct pe ele) si in cateva zile (in functie de cat de verzi sunt) se vor coace frumusel si vor avea un gust bestial.
Vor fi duuulci si sanatoase. Pentru ca atunci cand sunt necoapte, bananele (si de fapt toate fructele) sunt indigeste, formeaza aciditate in corp si creaza numai probleme.
Vestea si mai buna este ca inclusiv mango se poate coace bine de tot daca stim sa-l alegem si apoi sa-l..."coacem".
Asadar, cautati cel mai rosu/galbui/portocaliu si moale mango ce se gaseste la supermarket.
Cand ajungeti cu dansul acasa, puneti-l impreuna cu 2-3 banane semi coapte, intr-o punga de hartie si lasati-l intr-un loc cu lumina si caldura (dar nu direct in soare). In cateva zile - o saptamana veti avea un mango copt. pe acelasi principiu se poate coace si avocado si papaya... si cred ca mai sunt si altele.
E important totusi sa nu cadem in capcana fructelor stricate. Fructele coapte sunt moi dar sunt inca ferme. Daca gasiti la magazin un avocado care la suprafata este flescait dar inauntru pare tare, ala e vechi si stricat, dar nu copt. Dar astea se invata si in timp, dupa ce experimentati o vreme :)
Bineinteles ca fructele culese necoapte, aduse de departe si apoi coapte acasa nu se apropie de calitatea si valoarea nutritiva a celor proaspat culese bine coapte din copac... Dar pentru ca asta nu este posibil pe tot parcursul anului, pentru cei ca noi din zonele mai friguroase, ne multumim cu ce se poate. Oricum, pentru mine a fost o informatie tare de folos. Am descoprit adevarata dulceata a bananelor (cele coapte sunt de 10 ori mai dulci), ma pot bucura din cand in cand de cate un mango gustos si stiu ca mananc fructe coapte si sanatoase! Si ca sa pot sa-mi fac green smoothie e nevoie de multe banane, asa ca odata la 2-3 zile cumpar cateva snopuri si le pun la copt :)
Ca sa va fie mai clar iaca si un grafic cu traseul bananei de la verde la coapta.
Stiu ca poate, pentru unii din voi, banana nr 7 pare expirata. Pentru ca asa am fost invatati sa credem. But just think
outside of the box pentru un moment si incearca una. Apoi fa o
comparatie intre cele ce le mancai inainte. Nu-i asa ca-i moale si mult
mai dulce si are cu totul alt gust?
In poza de mai jos avem niste banane care incep sa se coaca, dar nu sunt bine coapte si pe atat de gustoase pe cat pot fi. Asa ca mai lasati-le la copt vreo 2 zile :)
Mie bananele "coapte" dar de fapt necoapte (adica nr 6 din graficul de mai sus) imi lasau mereu un gust acru (de la amidonul inca netransformat in zaharuri simple).
Cum stii sigur ca o banana este bine coapta?
O banana bine coapta se rupe aproape singura de pe cotor, are pete, este moale dar inca ferma (nu vrei sa fie chiar flescaita) si are un gust supeeer dulce!
Daca ai cumparat multe banane si s-au copt toate odata, ai grija sa le bagi la frigider dupa ce s-au copt. Le poti baga chiar la congelator (daca ai foarte multe). Le decojesti si le bagi intr-o punga si apoi, cand ai nevoie, fie le bagi in smoothies, fie le faci inghetata de banane. Cum se face inghetata? Dai bananele congelate prin juicer (fara sita sau pe programul de facut "creme") sau printr-o masina de tocat sau la blender. Si deasupra poti pune o crema din cateva fructe de padure date la blender. Sau cateva curmale inmuiate "cremuite" tot la blender. Yam, Yam!
No dragilor, asta fu povestea fructelor coapte. Sa va fie de folos si pofta buna! :)
Acestea fiind zise ma duc sa-mi fac smoothie-ul de dimineata!
Let's go BaNaNas people! :)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu